zaterdag 12 november 2011

TOMBE SULTAN AHMED ISTANBUL. (DEEL 15)TOMBE SULTAN AHMED - ISTANBUL.
De bouw voor de tombe voor de 14e Ottomaanse sultan, sultan Ahmed Khan I, werd gegeven door Mustafa Khan I en kwam gereed onder Osman II, bijgenaamd; 'de jongste'.
De architect van de tombe is de zelfde als die van de sultan Ahmed moskee, Sedekâr Mehmed Agha. Het gehele gebouw was binnen drie jaar gereed, in 1619.

De 16e en de 17e Ottomaanse sultans, Osman Khan II en Murad Khan IV werden hier samen met sultan Ahmed Khan I bijgezet.In volgorde, de Groot douairière, Mahpeyker Kösem sultan, de favoriete van sultan Ahmed Khan I, de moeder van sultan Murad Khan IV en sultan Ibrahim Khan en de grootmoeder van sultan Mehmed Khan IV rusten ook hier.

Verder zijn hier bijgezet in hun tombe meer dan 32 belangrijke personen, inclusief de kinderen van sultan Ibrahim.


De mooiste tegels en houtsnijwerk werden gebruikt voor de constructie van deze tombe.

De wanden zijn betegeld van de vloer tot onder de bovenste rij vensters die zijn voorzien van gekleurd glas, wat zeer populair was in de 16e en 17e eeuw.

Tussen de vensters zijn muurschilderingen met bloemen aangebracht en de koepel heeft een fraaie symmetrische beschildering. Voor de kisten werd ebony hout gebruikt en zijn afgedekt met groen ikat weefwerk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten