zondag 6 november 2011

UNIVERSITEIT VAN ISTANBUL (DEEL 7)


UNIVERSITEIT VAN ISTANBUL.Na de Grote Bazaar te hebben verlaten wandelden we in de richting van het Beyazitplein en passeerden de Beyazit moskee met het fraaie smeedijzerwerk voor de vensters.


Volgens de stadskaart die we hadden zou aan het Beyazitplein het gelijknamige park liggen met daarin de Universiteit van Istanbul. Maar het park bleek op het terrein van de universiteit te liggen en zo stonden we voor de Moorse toegang van de universiteit.We waren van plan om via het park naar de Süleymaniye moskee te wandelen. Tot onze verbazing mochten we het terrein van universiteit betreden na eerst uitgebreid door de beveiligingsscan te zijn gegaan. We moesten gewoon rechtdoor lopen naar de achteruitgang werd ons verteld, maar we liepen tegen het 19e eeuwse hoofdgebouw aan met daarvoor een monument voor de onafhankelijkheidsstrijd van Turkije.

We mochten het hoofdgebouw betreden en in de fraaie vierkante centrale hal met balustrades en overdekt door een lichtkoepel, was een kleine keramiek tentoonstelling met aardige werkstukken gemaakt door de studenten.Op het universiteitsterrein staat een witmarmeren toren. Het is de Beyazittoren, een brandtoren, die in 1828 werd gebouwd op de plek van Eski Saray, het paleis dat na de val van Byzantium werd ingenomen door Mehmet de Veroveraar. Twee oorspronkelijke houten torens werden door brand verwoest. De toren was vroeger toegankelijk, maar is nu gesloten voor publiek en de top staat het vol met communicatieantennes.


Twee studenten namen ons verder mee naar de achteruitgang van het universiteitsterrein en zo stonden we dan gelijk tegenover de Süleymaniye moskee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten