woensdag 16 november 2011

BOSPORUS BOOTTOCHT EUROPA-FORT (DEEL 17b)


BOSPORUS BOOTTOCHT - 

             ISTANBUL.


HET EUROPA-FORT.

Langzaam naderen we de tweede hangbrug over de Bosporus de Fatih Sultan Mehmet brug. Op de beide oevers voor deze brug staan oude forten. Het Rumeli Hisari of Europa-fort en het Anadolu Hisan het Azië-fort.

Het Europa-fort werd tussen 1451 en 1452 gebouwd in opdracht van sultan Mehmet de Veroveraar tijdens de strijd om de stad Constantinopel.

Omdat de Bosporus hier op zijn smalst is, kon Mehmet zo een belangrijke Byzantijnse toevoerader beheersen. Aan de overzijde van de Bosporus ligt het Anadolu Hisan, dat in de 14e eeuw door Beyazit I werd gebouwd.

Het grondplan voor het Europa-fort was van de hand van Mehmet. Zijn grootvizier en twee ander vizieren waren elk verantwoordelijk voor de bouw van een van de drie machtige torens. De sultan zelf zag toe op de bouw van de vestingmuren en kleinere uitkijktorens.In de onderlinge competitie strijd van de viziers die zo ontstond werd het fort in vier maanden voltooid. Het kreeg de bijnaam Bogazkesen, wat zowel ' keelafsnijder' als 'engtedoorsnijder' betekend. In het fort was een garnizoen Janitsaren gelegerd dat zijn kanonnen op de zee-engte richtte om zo vreemde schepen de doorvaart te verhinderen.


                                                        (Het Anadolu Hisan of Azië-fort.)


Nadat een schip uit Venetië tot zinken was gebracht, was de doorvaart naar Constantinopol afgesloten. Na de verovering van de stad verloor het fort zijn militaire betekenis en werd het een gevangenis voor in ongenade gevallen buitenlandse gezanten en krijgsgevangenen.

In 1953 werd het geheel gerestaureerd en wordt het nu gebruikt gedurende de zomermaanden voor openluchtvoorstellingen tijdens het Muziek- en Dansfestival.Geen opmerkingen:

Een reactie posten