vrijdag 4 november 2011

GROTE BAZAAR ISTANBUL (DEEL 6)


GROTE BAZAAR - ISTANBUL.
Na de zuil van Constantijn passeren we de Atik Ali Pasamoskee en slaan rechtsaf naar de Grote Bazaar (Kapali Çarsi), letterlijk Overdekte Markt.


Deze bazaar ligt net als de Universiteit van Istanbul en de kruiden Bazaar in de Bazaarwijk die zich uitstrekt tot aan de Galatabrug over de Gouden Hoorn.
In deze stad op de grens van Europa en Azië heeft de hendel altijd een belangrijke rol gespeeld. Nergens ie dat dan ook meer merkbaar in de wirwar van straatjes in deze wijk.
                                                 (Het fraaie plafond in de Grote Bazaar.)

Op de stoep en op kleine binnenplaatsen staat de handelswaar uitgestald. Een schijnbaar eindeloos aanbod van goederen. Deze markt was het idee van sultan Mehmet de Veroverraar die de markt liet bouwen in de 15e eeuw.

In de grote hoofdgangen zijn de duurdere winkels met hun handel in goud, zilver, antiek, sieraden, luxe kleding en dure tapijten. Pas in de smalle zijgangen proef je pas de echte Turkse sfeer. Buiten de winkeltjes zijn er ook restaurantjes en cafés. Midden op de dag is het dringen om door de mensen massa vooruit te komen.

Kopen doe je er niet zomaar, daar de vraagprijs altijd hoger ligt en je er stevig moet afdingen en dan is nog vaak weglopen tot de handelaar je achterna komt met weer een ander aanbod, totdat koper en verkoper het eens zijn geworden over de prijs. Dus neem de tijd ervoor.
               Maar let goed op je tas en beurs, want ook zakkenrollers doen hier hun 'inkopen'!Geen opmerkingen:

Een reactie posten