dinsdag 22 november 2011

HAGIA SOPHIA ISTANBUL (DEEL 21a)


HAGIA SOPHIA - ISTALBUL.




De Hagia Sophia of 'Kerk van de Heilige Wijsheid' behoort tot de grootste architectonische prestaties ter wereld.



Dit enorme bouwwerk, gebouwd in opdracht van keizer Justinianus, werd gebouwd op de resten van twee vroegere kerken en werd in 537 door de keizer ingewijd.
Bij de officiële opening van deze kerk zou de keizer hebben uitgeroepen: "Salomo ik heb u overtroffen".
Ruim twintig jaar na de voltooiing van het gebouw stortte in 558 de koepel in, nadat ze een jaar daarvoor door een aardbeving was getroffen. Schijnbaar hadden de architecten ook hun hoofd er niet bij gehad, bij zo'n voorval, en moesten het bekopen door onthoofding.

De huidige koepel steunt op vier zware bogen die worden gesteund door acht, 18 meter hoge, donkergroene pilaren, die afkomstig zijn uit de tempel van Artemis in Efeze.

Door de ramen die rondom de koepel zijn aangebracht lijkt de koepel te zweven.

Talloze zware steunberen aan de buitenzijde moeten het enorme gewicht onder controle houden. Ze geven het bouwwerk een iets ontsierend aanzicht.

Ruim 900 jaar was de Hagia Sophia de kathedraal van Constantinopol. Na de inname van Constantinopol door sultan Mehmet de Veroveraar in 1453 moest de kerk verbouwd worden tot een moskee. Er werden langzaam in totaal vier minaretten aan het bouwwerk toegevoegd en al de christelijke afbeeldingen, mozaïeken met kerkelijke- en Byzantijnse afbeeldingen werden door een dikke pleisterlaag aan het oog onttrokken (In feite zijn ze daardoor door de eeuwen heen bewaard gebleven.) Ook het kruis op de centrale koepel werd vervangen door een halve maan.


Binnen in de gebedsruimte werden zes rondelen met kalligrafie aangebracht, de namen van Allah, Mohammed en de vier rechtgeleide kaliefen. Ze zijn enigszins storend in al deze pracht en praal.
Nadat er een einde kwam aan het Osmaamse bewind werd in 1935 door de toenmalige eerste president van Turkije, Atatürk, die een voorstander was van de scheiding tussen religie en staat, besloten dat de Hagia Sophia een museum moest worden. Zo werden de oude pleister lagen verwijderd en kwam de oude glorie van deze voormalige kerk weer tot leven.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten