zaterdag 12 november 2011

TOKAPI PALEIS ISTANBUL (DEEL 14c)TOKAPI PALEIS - ISTANBUL.
DE HAREM.

Het woord 'harem' is een afleiding van het Arabische woord voor 'Verboden'. De harem was het verblijf van de vrouwen, concubines en de kinderen van de sultan. Ze werden door zwarte eunuchen (gecastreerde mannen) bewaakt.
Als enigste hadden toegang tot de harem de sultan en zijn zonen. In de harem had men ook enige vertrekken met de bijnaam 'de kooi', waar de broers van de sultan werden ondergebracht of beter gezegd opgesloten ter voorkoming van een machtsstrijd om de opvolging die het rijk zou destabiliseren.
De harem werd gesticht in de 16e eeuw door sultan Marut III en het is een labyrint met prachtig betegelde gangen en vertrekken.                                                 ( De vertrekken van de valide sultane.)

De harem vrouwen waren in principe slavinnen die in het hele Osmaanse rijk en daarbuiten werden verzameld. Vaak waren ze krijgssbuit van een oorlog.
Hun onderlinge concurrentie om de eer van de sultan en hem te behagen om zo de kans te krijgen hem een zoon te schenken, wat tot een huwelijk kon komen, was enorm groot.
Op zijn hoogte punt telde de harem soms meer dan duizend vrouwen, die afhankelijk van de rangorde voor elkaar dienden te zorgen.

                                            ( Een van de gebouwen van de valide sultane.)

De machtigste vrouw in de harem was de moeder van de sultan, de valide sultane, die in het complex haar eigen verblijven had met de daarbij behorende slavinnen om voor haar te zorgen. De laatste harem vrouw vertrok in 1909 uit deze harem.Geen opmerkingen:

Een reactie posten