maandag 31 oktober 2011

BLAUWE MOSKEE ISTANBUL. (DEEL 2)

Wie verwacht een blauw gekleurd bouwwerk te zien komt bedrogen uit. Maar ondanks de wit-grijze kleur is het een fraai stukje bouwkunst.
De Blauwe Moskee, ook wel de Sultan Ahmet Moskee genaamd, is het islamitische antwoord op de Hagia Sophia. Het monoment werd in opdrac ht van sultan Ahmet I tussen 1609 en 1619 gebouwd door de architect Mehmet Aga, bijna 1100 jaar na de voltooiing van de Haghia Sophia en wilde hiermee de grandeur van de christelijke-orthodoxe kerk overtreffen.
( De binnenplaats met de reinigingsbron.)

De Blauwe Moskee heeft een centrale koepel van 33 meter doorsnede, gedragen door zware pilaren, waar omheen lagere koepels zijn geplaatst. De koepels met meer dan 250 vensters die voor een fraaie lichtinval zorgen zijn beschilderd met bijna hypnotiserende ontwerpen, bloemmotieven en arabesken in fraaie kleuren.
( De fraaie koepel met zuilen en de eromheen geplaatste koepels.)
De moskee dankt haar naam aan het Izniktegelwerk wat in de moskee is aangebracht in de kleuren blauw, groen en roodbruin, met een totaal van 20.000 tegeltjes. De blauwe tegeltjes zijn hoofdzakelijk aangebracht op de hogere delen en op de binnenplaats.
Zeer mooi is de gebedsnis, de mihrab, die de richting van Makka aangeeft. Grote aantallen luchters met kleine lampjes verlichten het interieur.( Het fraaie Izniktegelwerk in de moskee.)
De binnenplaats met in het midden de zeshoekige reinigingsbron is omgeven door een fraaie zuilkengalerij met bogen en koepels en heeft de zelfde omvang als de gebedsruimte.De moskee heeft het ongehoorde aantal van zes minaretten. Het aantal minaretten symboliseerde de rijkdom van de sultan. In de islamitische wereld werd op het aantal minaretten verbolgen gereageerd, daar de Grote Moskee in hun heiligestad Mekka er ook zes had en de sultan zo Mekka naar de kroon zou steken. De sultan loste dit probleem eenvoudig op door de Grote Moskee een zevende minaret te schenken.
De Blauwe Moskee is vrij toegangkelijk buiten de vijf gebedstijden per dag en op de heilige vrijdag (de zondag voor de islamieten) vaak langer gesloten. Bij de ingang wordt men vriendelijk verzocht de schoenen uit te trekken en in de verstrekte plasticzakjes bijzich te houden. Niet alle ruimten zijn toegangkelijk voor het publiek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten