dinsdag 11 oktober 2011

KASTEEL d'ERP. BAARLO.
        KASTEEL d'ERP - BAARLO. 

            GEM. PEEL EN MAAS.

Kasteel d'Erp, ook wel bekend onder de naam 'Huys Baerlo' of 'De Borcht' is oorspronkelijk een rond 1200 gebouwde burcht. Dit versterkte Huys wordt voor het eerst vermeld, als het in 1388 wordt verkocht aan Jacob van Montfort.De naam d'Erp is ontleend aan de laatste adellijke familie die het kasteel bewoonde. Omstreeks 1400 werd het eerste kasteel op deze plek gebouwd. De Borcht werd bewoond door Gerard van Baerle. Het kasteel heeft een bewogen geschiedenis.. In 1543 bezoekt Karel V het kasteel. In 1572 wordt het geplunderd door de Geuzen na een belegering door Willem van Oranje en zijn zoon Frederik Hendrik. Vijf jaar later wordt het in brand gestoken.
Sybert II van Eyll herbouwt het kasteel in 1590. Na de familie van Eyll zijn de families van Bierens en van Erp de belangrijkste bezitters geweest. In 1914 verlaat familie van Erp het kasteel na er van 1787 in gewoond te hebben, maar blijven wel de bezitters er van.
In 1961 koopt de gemeente het sterk vervallen kasteel en liet het in 1974 volledig restaureren.

Het zuidoostelijke gedeelte heeft dienst gedaan als ambtswoning voor de burgemeester en het noordwestelijke gedeelte als cultureel centrum.
Momenteel is het kasteel prive bezit en niet opengesteld voor bezoekers. De er achter gelegen boerderij uit de 17e eeuw is nu nog bewoond.Geen opmerkingen:

Een reactie posten