dinsdag 11 oktober 2011

KASTEEL 'DE BERCKT'. BAARLO.
              KASTEEL 'DE BERCKT'. 

                BAARLO - LIMBURG. 

               GEM. PEEL EN MAAS.Kasteel de Berckt is gebouwd in de 13e eeuw. Het kasteel was gelegen aan de oude Romeinse heerweg tussen de plaats Kessel en Venlo. In een oude oorkonde van 1219 wordt een Godefridus, leenman van de Graaf Kessel, als bezitter van het kasteel 'De Berckt' genoemd.

De Berckt wordt al verheven in 1326, door Tilman van Eyell. De familie van Eyell was tot aan het einde van de 16e eeuw de rijkste familie van Baarlo.Via huwelijken komt het kasteel in bezit van de families Criekenbeek, Hardenraedt, Pollaert en Rhoe Obsinnich. Vrouwe Agnes van Crieckenbeek schonk het kasteel in 1594 als bruidsschat aan Godfried van Hardenraet. Johanna Aleida van Hardenraet gaf het in 1671 weer aan haar man Lambert van Pollaert, heer van Aldeneyk. Na diens dood trad Aleida in het huwelijk mat baron Hans Frederik de Rhoe d'Obsinnich.

Hans Frederik baron de Rhoe d'Obsinnich, heer van Baarlo, was luitenant in dienst van de Republiek der Verenigde Provinciën en stierf in de oorlog in Portugal, in 1704.
Zijn dochter, Eva Thérèse, barones de Rhoe d'Obsinnich, huwde in 1707 de Belgische Rijksbaron Willem II d'Olne. Zie het alliantie wapen boven het poortgebouw. Eva Thérèse overleed in 1754 op het kasteel Olne, provincie Luik, België.


In 1830 wordt het kasteel verkocht aan Baron Scherpenzeel-Heusch. Hij laat het oude kasteel slopen, uitgezonderd de poortgebouwen aan de zuidzijde (17e eeuw) en laat een nieuw gebouw neerzetten in een Italiaanse stijl.

Kasteel 'De Berckt' blijft tot 1902 in handen van de familie Coenegracht. Aan het begin van de 20e eeuw wordt het een klooster van respectievelijk de Franse Carmelitessen, de Paters Fransiscanen en vanaf 1931 de Paters van het Allerheiligste Sacrement.
In 1980 werd het kasteel gerestaureerd. In 1994 kocht de Arcenaar Nagels het kasteel en vestigde er een groepsaccommodatie in.Niet ver van de ingang van het kasteel ligt een gebouw wat nu geheel gerestaureerd is en waarschijnlijk een van de bijgebouwen van het kasteel is geweest.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten