vrijdag 7 oktober 2011

GRATHEMER WATERMOLEN.
GRATHEMER WATERMOLEN. 

     GRATHEM - LIMBURG.

In het centrum van de plaats Grathem, gemeente Leudal, ligt aan de Uffelsebeek de watermolen. De Uffelsebeek ook de Aabeek genoemd ontspringt in de Belgische Kempen.Al in de 13e eeuw bezat Grathem een banmolen van het stift van Thorn. Deze molen kwam later in het bezit van de eigenaars van kasteel groot Buggenum, de familie De Borchgrave d'Altena. Later werd de molen weer doorverkocht aan de familie d'Elsloo die in 1874 de molen verkocht aan de pachter-molenaar, waarna de molen ingrijpend werd gemoderniseerd.

In 1915 werd de molen verbouw tot een turbinemolen en in 1916 werd als hulpaandrijving een zuiggasmotor geplaatst. Na de voltooiing van het elektriciteitsnet in 1930 werd er elektrisch gemalen.


Het huidige waterrad, werd in 1995 naar een oud voorbeeld teruggeplaatst en gekoppeld aan een gietijzeren binnenwerk van de voormalige, uitgebrande Brunsemmer Molen. Dit binnenwerk uit 1866 is het oudste gegoten aandrijfwerk voor molenstenen in Nederland.
De turbinemolen is regelmatig nog in gebruik en in de molenwinkel zijn molengerelateerde producten te koop. De molen is nu eigendom van de gemeente Leudal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten