donderdag 6 oktober 2011

KASTEEL BAEXEM. LIMBURG.                   KASTEEL BEAXEM. 

                 BEAXEM - LIMBURG.

Baexem ligt aan de N280, die de steden Roermond en Weert met elkaar verbindt. Baexem behoort nu tot de gemeente Leudal. Het dorp behoorde vroeger niet tot het Graafschap Horn, zoals de overige gemeenten die Leudal vormen, maar tot het vorstendom Thorn. Ook Hunsel behoorde niet tot het Land van Horn, maar tot de Heerlijkheid Kessenich (België).

De naam Baexem is vermoedelijk afkomstig van het Duitse Bach-heim, dat woonplaats tussen de beken betekend. Baexem ligt namelijk tussen de Tungelroysebeek en de Haelensebeek. In het oude gemeentewapen komen beide beken voorKasteel Baexem was in het bezit van de voormalige familie De Baexem. Deze familie was van adellijke afkomst en noemden zich tegenover anderen naar hun woonplaats, in het dialect Van Baokse en in het Frans De Baexem.De naam Baexem wordt voor het eerst vermeld in 1244, in een vastlegging van de inkomsten van de Abdis van Thorn. In de zeventiende eeuw was de familie Rhoe van Obsinnich eigenaar van het kasteel. Vanaf 1726 bewoonde de met haar geparenteerde familie Van der Marck het huis tot in de negentiende eeuw. Het symmetrisch aangelegde complex was vroeger omgeven door een gracht.
Het kasteel is thans particulier eigendom en is niet van binnen te bezichtigen. Gedeeltelijk wordt het gebruikt als Bed and Breakfast. De kasteeltuin, bloemen- en kruidentuin, verfraaid met kleine kunstwerken en waterpartijen is tegen een kleine vergoeding toegankelijk voor het publiek. Het is een geliefde plek op zonnige dagen voor een picknick.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten