donderdag 29 september 2011

KASTEEL VAN BORGITTER. (BELGIË)KASTEEL BORGITTER - BELGIË.
Net over de Nederlands-Belgische grens bij Neeritter, waar nog een oude grenspaal staat, staat het Kasteel van Borgitter.
Helaas was mijn verzoek of ik enige opnamen mocht maken zonder meer afgewezen door de grasmaaiende beheerder en dus met de telelens een paar opnamen weten te maken van het kasteel en de daarbij gelegen watermolen.

Op een bord voor de oprijlaan staat een verhaal; vermeld over het Limburgse volkslied "Waar in Bronsgroen Eikenhout". Het zou te maken hebben met de omgekapte eikenbomen die vroeger rond om het kasteel stonden. Het lied werd trouwens geschreven door een inwoner van Neeritter, Gerard Krekelberg.

Het landgoed Borgitter bestaat uit een classicitisch kasteel met een oudere hoektoeren in de Maasstijl. Aan de noordwestelijke zijde ligt het neerhof, waaraan zich in een geknikte U-vorm de hoeven gebouwen, een rentmeesterswoning en een watermolen bevinden. Het kasteel is geheel omgracht, terwijl ook de Itterbeek volledig rondom het kasteel werd geleid, ondermeer voor het aandrijven van de kasteelwatermolen.

De hoeven gebouwen vormden voorheen twee afzonderlijke landbouwbedrijven: het Breukskenhof en het Grotenhof of Halfeshof. Thans zijn ze buiten bedrijf en omgebouwd tot woningen.


De kasteelwatermolen dateert uit 1538 (thans ook woning) en maakte deel uit van Borgitter en de twee hoeven. De watermolen heeft een bijzonder waterrad, een ijzeren Poncelet rad. Het rad is aan beide zijden afgesloten, zodat er geen water kan wegstromen, waardoor het een hoger werkrendement heeft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten