donderdag 29 september 2011

NEERITTER. (LIMBURG)

NEERITTER - LIMBURG.Neeritter is een kerkdorp, behorend bij de gemeente Leudal, 13 km. ten zuiden van de stad Weert en tegen de Belgische grens gelegen, vlakbij de gemeente Kessenich in België.

De naam van dit dorp is afkomstig van de Itterbeek die door het dorp stroomt en welke zijn oorsprong vindt bij het Belgische Gruitrode. Deze beek vormt sinds 1842 de landsgrens tussen Nederland en België. De naam Neeritter komt voor het eerst voor in een actie uit 984. Uit een akte uit 1143 blijkt dat het dorp een Luiksrijdorp was en uitmaakte van de Drie Eygen.

Neeritter telt in totaal 24 rijksmonumenten, zoals monumentale boerderijen, een gasthuis uit de 15e eeuw en een watermolen uit 1686. Maar het meest opvallende is de Lambertuskerk gelegen aan de rand van het dorp.Deze fraaie kerk wordt omgeven door een kerkhof. Het is een driebeukige kerk met driezijdig gesloten koor. De kerk heeft zeer zwaar uitgevoerde steunberen aan de zijden. Het meest opvallende is de toren die in 1842 voor een tweede maal werd verhoogd. De onderbouw van de toren bestaat uit kolenzandsteen, tufsteen en mergel. Het verhoogde gedeelte uit baksteen en in 1842 werd de toren voorzien van de 'Peperbus'op de top. Het oudste deel van deze vlakke romaanse toren dateert uit de 13e eeuw. Het gotische middenschip van de kerk is van rond de 14e eeuw en in die tijd werd de toren verhoogd met mergelstenen. het laat-gotische koor en de zijbeuken werden in de 15e eeuw gebouwd.
Het interieur van de kerk is de moeite waard om te bekijken en bij de restauratie in 1973/74 werden er nog oude muurschilderingen ontdekt.
De preekstoel heeft zeer mooi houtsnijwerk en al de gebrandschilderde ramen hebben de zelfde afbeelding.Geen opmerkingen:

Een reactie posten