vrijdag 2 september 2011

AMBON.
EEN REIS OVER ZES 

INDONESISCHE EILANDEN.

AMBON.

Ambon is een eiland in de Banda zee ruim twaalf kilometer van het noordelijk gelegen grootste eiland Ceram behorend tot de Zuidelijke Molukken.
Het eiland bestaat uit twee schiereilanden verbonden door een landengte bij de stad Paso. Tussen de beide schiereilanden ligt de brede baai van Ambon. Het noordelijke deel genaamd Hitoe is het grootste deel en heeft de hoogste bergen (1038 meter) en de meeste bossen. Het zuidelijke deel wordt Leitimor of Lahi Timor genoemd.

De totale oppervlakte is 761 km², met een inwoners aantal van zo'n 300.000 mensen. De hoofdstad Ambon ligt op het zuidelijke schiereiland.
Ambon was vroeger met de overige Molukken, de kleine Sunda eilanden en Timor bekend om hun specerijen. Ambon was een belangrijke handelspost van de V.O.C, daar hier de meeste kruidnagel verbouwd werd van de gehele Indonesische Archipel. Verder nootmuskaat en foeli. Veel strijd werd er toen geleverd tussen de Nederlanders ( V.O.C.) en de Engelsen om het bezit van deze eilanden.
Een veel voorkomende palm soort op dit eiland is de Sagopalm ( zie artikel 7 juni 2009), waaruit sagomeel wordt gewonnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten