zaterdag 17 september 2011

MADURA.EEN REIS OVER ZES 

INDONESISCHE EILANDEN.

MADURA.

Madura is een eiland ten noorden van Oost-Java, waartoe het geografisch ook behoort. Het eiland, iets kleiner dan het eiland Bali, heeft een oppervlakte van 5250 km². een totale lengte van 160 km en is op zijn breedst 30 km.
Het eiland is vulkanisch en heeft veel warm water bronnen. Mudura is vlak met een laagland aan de zuidelijke zijde en in het noorden een rij van zandduinen.
Madura werd in de ijstijd van Java gescheiden. Ten oosten van het eiland ligt de Sapudi-archipel, waarvan het eiland gescheiden wordt door Selat Sapurdi.
De Madurezen hebben een eigen taal, het Madurees.
De bevolking leeft van de visvangst, klein schalige tuinbouw ( o.a tabak en kruiden) en fruitteelt. De Madurees staat bekend om zijn opvliegend en temperament vol karakter, energie en drift, wat vaak op messentrekken uitloopt.

Heel bekend op Madura zijn, in april tot augustus, de lokale buffelraces. Madurese batik in de donkere kleuren rood-bruin is zeer fraai met afbeeldingen van waterdieren, maar ook zeer duur in aanschaf.

Uit de Madurese keuken is vooral bekend de sate-ayam (kip-sate) en de soto-Madura een rijk gekruide kippensoep.Geen opmerkingen:

Een reactie posten