dinsdag 13 september 2011

BALI.


EEN REIS OVER ZES 

INDONESISCHE EILANDEN.


BALI.

Het eiland Bali ligt door een uiterst smalle zeestraat, Selat Bali, gescheiden ten oosten van het eiland Java. Het is het westelijkste eiland van de Kleine Soenda Eilanden en heeft een oppervlakte van 5561 km². De huidige hoofdstad is Denpasar (tot 1958 was het Singaraja). In het zuiden ligt het schiereiland Bukit Badung, wat een enorm stuk kalkkoraalrots is, uit de oceaanbodem omhoog geperst en zeer droog is. Het eiland telt ruim 2,5 miljoen inwoners waarvan het merendeel het hindoe geloof aanhangt. De hindoeïstische cultuur van de Balinezen is heel anders dan van de hindoe's in India. Zij danken hun goden voor dit eiland met zijn groene bergen, zijn rijkdom aan bloemen en planten, zijn schitterende branding en de zee. Ceremonies van de hindoe's op dit eiland zijn zeer kleurrijk.

Het merendeel van het eiland wordt overheerst door het vulkanische gebergte en het merendeel van deze vulkanen zijn nog actief. De hoogste is de berg Gunung Agung met een top van 3142 meter boven de zeespiegel. Een andere bekende vulkaan, met het erbij gelegen meer in de oude krater is de Gunung Batur met een hoogte van 1717 meter. Dit krater meer heeft een doorsnede van 11 km en is zo'n 180 meter diep.

Het landschap is zeer gevarieerd door de (beschermde) regenwouden, kratermeren, snelstromende rivieren en diepe ravijnen. Op de hellingen van de bergen de prachtige sawa's voor de natte rijstcultuur en de groente cultuur.


In het zuiden van het eiland zijn de stranden wit, maar in het noorden en oosten zijn deze grijszwart van het vulkanische zand. Aangezien het eiland zeer geliefd is als toeristisch trekpleister verschijnen er op de mooiste plekjes enorme hotels die helaas het aanzien van het landschap geen goed aandoen.


Veel voorkomende boomsoorten op Bali zijn: o.a de palmen zoals: kokospalm, oliepalm, lotarpalm, arénpalm ( voor palmwijn en palmsuiker), sagopalm, pinangplam (betelnoten). Verder veel bamboesoorten, rotan en Ficus soorten.


In het oosten wordt het eiland gescheiden door een brede en diepe zeestraat, Selat Lombok, van het eiland Lombok. Noordelijk van het eiland ligt de Bali Zee en in het zuiden de Indische Oceaan.Geen opmerkingen:

Een reactie posten