dinsdag 27 september 2011

DE UILENTOREN OP LANDGOED 'DE BEDELAAR'. HEALEN.DE UILENTOREN OP 

LANDGOED "DE BEDELAAR'. 

HEALEN.
In het artikel van 22 maart 2011, 'De Bedelaar' in Haelen, heb ik kort aandacht besteed aan de uilentoren die op het landgoed 'De Bedelaar' staat en toen in de steigers stond voor restauratie en gebouwd werd in 1937.
Deze maand kwam de restauratie van de uilentoren gereed, die in 2008 begon, 150 jaar na de geboorte van Eugéne Dubois. Deze toren is nu een rijksmonument en werd op 16 september 2011 geopend en weer in gebruik genomen.
Landgoed 'De Bedelaar' was eigendom van de op 28 januari 1858, in Eijsden Z.L, geboren arts, geoloog en paleontlog Professor Eugéne Dubois, overleden op 16 december 1940.
De toren is vier bij vier meter en 15 meter hoog en heeft vier etages. Op verschillende hoogten zijn gaten in de wanden aangebracht voor het toelaten van diverse gevleugelde dieren.Op de bovenste etages zijn nestgelegenheden aangebracht voor uilen en torenvalken en een etage lager voor zwaluwen. Het grootste gedeelte is voor de vleermuizen, welke goed zijn voor de bestrijding van muggen en ander vliegend ongedierte.


In de toren is een stookplaats aangebracht, waarvan het rookkanaal door alle etages doorloopt, om in de winter een constante temperatuur t.b.v. de vleermuizen te kunnen bewerkstelligen.Meer informatie over de toren is te vinden via de website www.studiegroepleudal.nl , daarbij is een wandeling over de opengestelde bospaden van het landgoed zeer aan te bevelen. Komt u met de auto dan is er parkeerplaats direct na de spoorwegovergang van de weg, N279, richting Heythuysen vanuit Roermond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten