maandag 10 oktober 2011

BAARLO. WATERMOLEN EN WASPLAATS.WATERMOLEN EN WASPLAATS. 

BAARLO - GEM. PEEL EN MAAS.


Vanuit Tegelen door Steyl gereden en met het veer de Maas overgestoken naar Baarlo op de westelijke- of linker Maasoever. Baarlo, op z'n Limburgs Baolder, is een dorp gelegen in de gemeente Peel en Maas. het ligt acht kilometer ten zuiden van Blerick-Venlo en ten noorden van Kessel.

WATERMOLEN.
In het park bij kasteel d'Erp, ook wel bekend onder de naam De Borcht, ligt een watermolen. De eerste vermelding van een watermolen aldaar dateert uit 1326 en behoorde aan het 'Huys tot Baerlo', kasteel d'Erp.
Het huidige gebouw dateert uit het begin van de 17e eeuw en werd waarschijnlijk gebouwd door Sybert III van Eyll. De molen bleef tot 1960 in bedrijf.


Deze molen behoort tot de 'onderslagmolens'. Het is een watermolen die door de stroming van een beek of rivier door middel van een waterrad omzet in rotatie-energie, die nuttig kan worden gebruikt voor het malen van graan of het persen van olie.

In 1850 werd de molen omgebouwd tot oliemolen met het zijn kollermaal systeem.
De molen werd in 1976 geheel gerestaureerd.

WASPLAATS.


Vlak bij de watermolen ligt een oude wasplaats 'de Sprunck'. Sprunck betekend (water)sprong, wat wil zeggen een spontane waterbron. In het bassin wordt het water opgevangen en het heeft een overloop naar de Kwistbeek, waaraan de watermolen is gelegen.

Vanaf de middeleeuwen werd deze waterpoel gebruikt als drenkplaats voor het vee, dat in kudde op de gemene beemden en uiterwaarden van de rivier de Maas had gegraasd en in de avond door de boer weer terug werd gedreven naar de stal.

Vanaf het begin van de 19e eeuw kreeg deze bron de functie van dorpswasplaats met er omheen de 'bleek' om het wasgoed te bleken. Het huidige bouwwerk dateert uit 1870.

De vrouwen uit het dorp kwamen met kruiwagens en manden vol wasgoed naar deze wasplaats om de was te doen. Tevens werd onder het wassen het laatste dorpsnieuws en uit de omgeving uitgewisseld.Geen opmerkingen:

Een reactie posten