zaterdag 12 november 2022

JACKFRUIT OF NANGKA.

 

      EEN VAN DE GROOTSTE 

             EN ZWAARSTE 

       ONDER DE VRUCHTEN.



JACKFRUIT.

De jackfruitboom, Latijnse naam is Artocarpus heterophyllus, is een groenblijvende boom die een hoogte kan bereiken tot 30 meter.
De boom is uit de moerbeifamilie, Moraceae, die inheems id in de oerwouden van Indonesië, Maleisië, India, Sri Lamka en de Filipijnen.
De boom heeft een knoestige dikke stam met veel zijtakken, waaraan direct de vruchten ontspringen.
In Indonesië, Maleisië en de Filipijnen heet deze boomvrucht Nangka.
De Engelse benaming; jackfruit stamt via het Portugees uit de taal van het Indiase Kerala.

Het hout van de boom heeft een oranje-gele, roodbruine kleur en is geschikt voor de lokale meubelindustrie, en voor het maken van de gamalan instrumenten. Op Bali wordt het hout gebruikt om uit te snijden tot beelden.
Een volgroeide Nangka boom kan generaties van de mens overleven.
De bladeren van de boom staan verspreid en zijn van boven donkergroen en aan de onderkant dofgroen. De bladeren zijn ovaal van vorm en zijn 3,5-12 tot 5-25 centimeter groot.
Meestal hebben de bladeren een gave rand, maar jonge bladeren kunnen ingesneden zijn.
De kleine bloemen groeien per geslacht apart in 1-4,5 tot 3-15 centimeter grote bloeiwijzen uit de bladoksels aan behaarde kortloten. De zaden zijn eivormig.
De vrucht groeit drie jaar na het planten van de boom.



VRUCHT.

De vrucht is een vruchtverband, dat uit de gehele vrouwelijke bloeiwijze ontstaat.
De vrucht is peervormig of cilindrisch, 30 tot 100 centimeter lang en 50 centimeter breed en kan een gewicht bereiken van 55 kilogram.
De bruingroene schil is bedekt met zeskantige noppen, die lek uit één bloem zijn ontstaan.
De vrucht bevat tot vijfhonderd vier centimeter lange zaden. Het vruchtvlees is rijp gelig en heeft een flauwe zoette smaak en ook de zoete geur van een ananas.
De vrucht bevat tot 30% zetmeel.

CONSUMPTIE.

De vrucht kan men op twee manieren eten: rijp en geel of jong en groen.
Rijpe nangka is van nature zoet. De zaden worden als snack gegeten, en ze worden ook verwerkt in zoete gerechten zoals desserts, snoepjes, custardpudding en ijs.
Jonge , onrijpe nangka heeft een vlezige structuur en is neutraal van smaak. Doordat hij gemakkelijk absorbeert, wordt jonge nangka vaak gebruikt in diverse curry's en andere hartige gerechten.
Ook bestaan er chips van nangka.


VOEDSEL VOOR DE TOEKOMST.

Door sommige wetenschappers wordt de nangka het gewas van de toekomst genoemd. Zo zou de vrucht een alternatief bieden voor belangrijke voedingsbronnen als mais, granen en tarwe. Dit zijn gewassen waar de Westerse wereld zwaar op leunt, terwijl ze door klimaatsverandering bedreigd kunnen worden. het gewas kan in dat geval een uitkomst bieden. Door de robuuste schil is nangka bestendig tegen ongedierte en ziekten. ook kan hij goed tegen de hitte en groeit snel.
Het weefsel is rijk aan vitamine B6, vitamine C, vitamine A, kalium, calcium en ijzer waardoor het een voedzaam alternatief is. De nangka is daarnaast vrij van gluten, soja, cholesterol en verzadigde vetten.
Ook wordt de vrucht gebruikt als vleesvervanger.

Een nadeel van de vrucht is dat er maar een relatief klein gedeelte van gegeten kan worden. Van een vrucht is ongeveer 30% eetbaar, waardoor er 70% schil en oneetbare stukken over blijft.

In Europa is de nangka voornamelijk verkrijgbaar in blik. Deze wordt op twee manieren bereid aangeboden: op zoutwater, dit heet in brine, en op siroop.
Voor zoete bereidingen is de variant op siroop en de zoute variant voor hartige bereidingen. Bij sommige Aziatische toko's wordt de vrucht wel een rijp aangeboden en zelfs ingevroren.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten