dinsdag 29 november 2022

KALIASEM-BOOM & FRUIT.

 

FRUIT DAT PLAATS MAAKTE 

VOOR GEÏMPORTEERD FRUIT.





KALIASEM.

Kaliasem is een fruitboom die behoort tot de guavestam of Myrtacea afkomstig uit Indonesië.
De Latijnse naam is Eugenia polycephala, in het Indonesisch heet de vrucht gowok en op Bali spreekt men van de kaliasem.
Er is geen Engelse benaming voor de vrucht.
De boom die in het wild niet voorkomt, werd vroeger in de tuinen geplant.
Tot in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw was het fruit nog op de markt te koop, maar dat zijn heden zoete herinneringen aan het verleden, nu zijn de bomen en hun fruit zeldzaam te vinden, daar zij plaats hebben gemaakt voor geïmporteerd fruit uit andere tropische- en subtropische landen.

De boom is van middelgrote met een hoogte van acht tot twintig meter en een volwassenstamdikte van 50 centimeter diameter.




Het enkele blad is ovaal van vorm met een bladlengte van 17 tot 25 centimeter en een breedte van ongeveer 6 tot 7 centimeter.
De boom heeft een pluimvormige bloeiwijze met een witte bloemkroon en veel meeldraden. 

De vrucht kent vele namen, waaronder; kupa, gowak of gowok, dompyong in het Javaans en kaliasem in het Balinees.
Gowok wordt meestal gebruikt voor het fruit op de markt en om vers te eten. De vrucht wordt ook gebruikt om in salades te bereiden.
De vrucht is iets ovaal van vorm, aan de steeltop afgeplat, 2 tot 3 centimeter groot en bloemblaadjes nog aan de punt bevestigd. De kleur van de schil is roodpaars en het vruchtvlees wit, wat veel sap bevat met een zoetzure smaak.
In het vruchtvlees ligt een roodbruine zaadpit. 

Het hout van de boom is roodachtig en geliefd voor de bouw van meubels.
De boom biedt door het brede bladerendak schaduw en wordt daarvoor alleen nog geplant voor schaduw boven de salak plantages.

De kaliasem-plant bevat saponinen en flafonoide, in de bladeren en de vruchthuid, en polyfenolen in het schors. Het fruit bevat polyfenolen en saponinen die maagzweren en huidziekten kunnen verwijderen en kan gebruikt worden als een kruidengeneesmiddel om maagzweren, schurft en jeuk te behandelen.

note: Kaliasem is ook de naam van een bestuurslaag in het regentschap Buleleng in Noord-Bali.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten