TROSSEN GOUD-GELE VRUCHTEN
HANGEND AAN DE STAM
EN DIKKE TAKKEN.
LANGSAT.
De fluwelige, gelig-bruine schil heeft een dikte van zes millimeter.
De vrucht bestaat uit vijf of zes kamers, die elk met sappige glazige witte zaadmantels zijn gevuld; één tot drie zaadmantels omsluiten een tot 2,5 tot 2 centimeter groot, boonvormig zaad.
Op Bali zijn in de maand augustus deze vruchten op iedere markt verkrijgbaar. Met grote hoeveelheden is het op de markten te koop, maar zijn door het aanzien van de gele schil met bruine spikkel, niet direct het fruit dat de buitenlandse toerist zal kopen. De bomen groeien hier op de zijden van de heuvels beneden de 600 meter boven de zeespiegel in het noorden van het eiland.
Het fruit is eenvoudig te eten, door met de vingers de schil eraf te pellen, het zaad te verwijderen, en het vruchtvlees te eten.We onderscheiden twee soorten langsat of duku:
De gekweekte duku behoort tot Lansium domesticum variëteit domesticum. De boom ie vertakt. De vruchten van de duku zijn eivormig, groter, dunschillig, relatief latax-arm en smaken zoet.
Daarnaast bestaat ook Lancium domesticum variëteit pubescens. De boom is slank, open vertakt en heeft harige takken. De vruchten ven deze variëteit zijn rond, dikschillig, latex-houdend en hebben een zurige smaak.
De gedroogde schillen van het fruit, geven wanneer ze gebrand worden een aromatische guur en worden gebruikt bij de Javanen om de muggen te verdrijven, maar niet te doden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten