DE AZTEKEN MAAKTEN REEDS
KAUWGUM UIT HET MELKSAP
VAN DE BOOM.
SAPODILLA.
Toen de Spanjaarden gedurende hun veroveringscampagne in Mexico de Azteken tegenkwamen, hadden de laatsten voldoende voorraad kauwgom voor jaren.
Het waren de Spanjaarden die deze boom vanuit het zuiden van Mexico en Midden-Amerika over Azië verspreiden.
De boom wordt tegenwoordig wereldwijd in de tropen gekweekt tot op 2000 meter boven zee niveau, en voldoet het beste in neerslag rijke gebieden.
De boom is groen blijvend, met een hoogte tot 35 meter, een dicht vertakte, brede kroon en een stam met een diameter van 80 centimeter.
De boom is goed bestendig tegen harde wind. Het schors van de bomen, bladeren en onrijpe vruchten zijn rijk aan een wit kleverig melksap genaamd chicle, niet te verwarren met latex.
Dit melksap, chicle in Mexico, wordt afgetapt door een insnede in de bast van de stam te maken, en het op te vangen in een bakje, waarna het naar de kauwgumfabriek wordt afgevoerd.
Daar is dan ook de naam "Chiclets" voor het merk kauwgum vandaan gekomen. Tegenwoordig worden vaak synthetische stoffen gebruikt voor de fabricage van kauwgum.
De bladeren zijn afwisselend geplaatst, ovaal van vorm, zeven tot vijftien centimeter lang, glanzend donkergroen en staan bij de twijgen dicht opeen.
De vruchtbloesem; zijn anderhalve centimeter brede bloemen die groeien aan lange stelen van een tot twee centimeter, in de bladoksels.
De vruchten zijn afhankelijk van het ras, rond of ovaal met een diameter van vier tot tien centimeter.
De schil is stevig, dun, ruw en licht glanzend bruin.
het vruchtvlees is rijp glazig geelbruin-oranje en heeft een korrelige structuur door kleine steencellen zoals bij een peer.
De vrucht heeft twaalf zaden, maar kan ook zaadloos zijn, en bevat vitamine A en D.
De vrucht eet men al deze rijp is, wordt in tweeën gesneden en het vruchtvlees eruit gelepeld, dat zacht is maar niet sappig.
De sapodilla heeft een sterk zoete suikerachtige smaak en wordt vaak als een dessert gegeten.
De sapodilla is op Bali veel voorkomend maar ligt niet in de lijn van de toeristische attracties.
TIP: Mocht de sapodilla nog hard zijn, dus niet goed rijp, plaats deze dan samen met een banaan in een goed afgesloten plasticzakje.
Door het vrijkomen van het etheengas van de banaan zal de sapodilla rijpen, waarna deze een karamelachtige smaak heeft.
De sapodilla wordt in Nederland geïmporteerd vanuit Suriname als vers fruit en in ook ingeblikt bij de toko's te koop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten