zondag 27 november 2022

KEPUNDUNGBOOM EN VRUCHTEN.

 

 EEN WOONWIJK IN JAKARTA 

    KREEG DE ZELFDE NAAM 

 IN HET JAVAANS "MENTENG".




KEPUNDUNG.

De kepundung is een fruitboom afkomstig uit Zuidoost-Azië, verspreid via Thailand, het Maleisische schiereiland, Sumatra, Java, Nusa Tengara, Kalimanta, inclusief Sarawak, brunei en Sabah, Sulawesie tot de Molukken.
De plant  groeit in het wild, ook gewild in tuinparken, op een natte tropische ondergrond. Komt tot een hoogte van 1100 meter boven zeeniveau.
De kepundungboom kan een hoogte bereiken tussen de vijftien en vijfentwintig meter. De boom heeft een dichte maar onregelmatige bladerenkroon.
De bladeren zijn langwerpig-eirond, en zijn 7 tot 18 centimeter lang en 3 tot 7 centimeter breed.
De bladsteel heeft gevarieerde lengte van een halve tot vierenhalve centimeter. Het blad is bovenop glanzend groen.
Op Bali spreekt men van de kepundung, maar op Java over de menteng. Menteng is het betere staddeel van Jakarta, waar voornamelijk ambassadepersoneel woont in fraaie huizen met een tuin er omheen.




De bloeiwijze is op oude stengels of takken.
Mannelijke bloemen in groepen  van 5 tot 12, samengesteld uit bloemen in groepen van drie, parapluvormige vork, dicht behaard, zeer klein van formaat, bladeren met 4 tot 5 bloemblaadjes, en 4 tot 8 meeldraden.

De vrouwelijke bloeiwijze is het bostype, boslengte 10 tot 20 centimeter, bloemknoppen afzonderlijk of in groepen, vrij groot van formaat, vijf bloemblaadjes, 3 tot 4 eierstokken.




De vrucht groeit dan ook in trossen aan de stam en de oude takken.
De vrucht, waar in weer verschillende soorten bestaan, is een capsuletype, 2 tot 2,4 centimeter in diameter, kleur geelachtig groen of roodachtig groen als ze rijp is, de pulp is wit of rood De zaden in de pulp zijn geel of rood. 
Kepundung-fruit is een fruit voor verse consumptie. 



Bij de Balinezen is het fruit zeer geliefd als een snack, maar om een of andere reden is het nooit aangeslagen bij de buitenlandse toeristen. Het is in hotels niet verkrijgbaar, maar in het droge seizoen is het op de markt in grote bossen verkrijgbaar. De pulp heeft een smaak die tussen scherp en zoet ligt.
De lokale bevolking gebruikt het sap van de vrucht bij een oogontsteking.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten