zondag 6 februari 2022

WOERMANN LINE. (DUITSLAND)

 

            VAART OP DE 

WEST-AFRIKAANSE KUST.



WOERMANN LINE.

Het bedrijf is ontstaan op 1 oktober 1837 met Carl Woerman die de C.Woermann vormde, waarbij de scheepvaartafdeling in 1885 Woerman-Linie AG werd.
De rederij werd een van de toonaangevende rederijen in Europa en Afrika.

De Woermann Linie was actief van 1885 tot 1942.


Decennialang vervoerde de rederij contractarbeiders naar verschillende plaatsen op het Afrikaanse continent, bijvoorbeeld uit Liberia en Nigeria naar het Spaans-Guinea. 



(Passagiersschip Alexandra Woermann. het werd in 1919 door de Britse Shipping Controller in beslag genomen als onderdeel van de herstelbetalingen uit de Eerste Wereldoorlog en verkocht aan de Ellerman's Wilson Lines in 1920.)





De familie Woermann verkocht haar scheepvaartbelangen in 1916 aan de Deutsche Ost-Afrika Linie, een rederij welke was opgericht in 1890 als alternatief voor de bestaande scheepvaartdiensten naar oost-Afrika en bestond van 1891 tot 1919 en werd toen gedomineerd door de rederijen uit het verenigd Koninkrijk.

In 1920 verloor het bedrijf haar buitenlandse activa en maakte een herstart na de eerste Wereldoorlog.. In 1921 werd een nieuwe vestiging in Liberia geopend en vier jaar later in Sierra Leone en Equatoriaal-Guinea.

Tussen 1939 en 1942 werd het bedrijf gedwongen al haar buitenlandse vestigingen te sluiten door de Tweede Wereldoorlog

In 1942 werden de Woermann Linie en de Deutsche Ost-Afrika Linie overgenomen door John T. Essberger een Duitse rederij gevestigd in Hamburg.
De Deutsche Afrika-Linien verloor beide vloten in naoorlogse herstelbetalingen.

In 1949 was er een heropening van het Liberia-filiaal in samenwerking met een Brusselse Maatschappij

Na het afstoten van haar scheepvaartbelangen is het bedrijf tegen het einde van de jaren '60 uitgegroeid tot een technische dienstverlener.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten