zondag 12 mei 2013

"LYCIË RONDREIS". SELÇUK. (DEEL 2)

SELÇUK.    BASILIEK VAN JOHANNES DE EVANGELIST.

21-04-2013.


Vanaf de tweede eeuw na Christus werd de in Efeze geboren theoloog Johannes gezien als de schrijver van het vierde evangelie en de Apocalips. In de vijfde eeuw werd op de zuidelijke helling van de heuvel Ayasoluk, over een eenvoudig graf, dat men hield voor dat van de evangelist, de eerste niet al te grote kerk gebouwd.( De "Poort van de Vervolging", hoofdingang van de Ayasoluk-heuvel.)

In de zesde eeuw werd deze eerste kapel op verzoek van keizer Justianus (527-566) vervangen door een monumentale basiliek met zes koepels en een grondplan in de vorm van een kruis. Onder de centrale koepel die groter was dan de andere vijf koepels, bevindt zich de aan Johannes toegeschreven graftombe.


( Het grote middenschip van de basiliek met vooraan de vier zuilen van het graf van de evangelist Johannes.)

De vloeren, de wanden en de booggewelven waren rijk gedecoreerd met marmer en mozaïeken. Aan de oostkant van de absis bevindt zich de achthoekige doopkapel met in het midden het het in de bodem verzonken doopfont.


( Oud christelijke afbeelding op een van de zuilen.)


( De top van de oude zuilen bleken een geliefde broedplaats te zijn voor ooievaars.)

Toen de bewoners Efeze verlieten en verhuisden naar Ayasoluk, waarschijnlijk al vanaf de zevende eeuw. kreeg de Johannes basiliek de functie als bisschopszetel. De heuvel werd versterkt door zware muren en torens en er kwamen vier toegangspoorten. Veel bouwmaterialen werden uit Efeze gehaald.( Zicht op de moskee van Isa Bey.)


Boven op het hoogste punt van de heuvel Ayasoluk staat een oude citadel omgeven door een met torens versterkte stenen muur. De bouwfases dateren vanaf de Byzantijnse tijd tot aan het Ottomaanse rijk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten