donderdag 16 mei 2013

"LYCIË RONDREIS". APHRODISIAS. (DEEL 1)

22 APRIL 2013.
( Een luchtopname van de antieke stad Aphrodisias gezien van zuid naar noord.)

De naam van de stad is duidelijk vernoemd naar de Griekse godin Aphrodite. De stad kreeg haar bloei tijdens de Hellinistische en Romeinse periodes, maar speelde ook een rol in de opkomst van het christendom.
De godin Aphrodite van Aphrodisias, de latere stadsgodin van Aphrodisias in Klein-Azië, schijnt oorspronkelijk een Karische godheid te zijn geweest, die later zou versmelten tot een drie eenheid van Aphrodite Ourania, Pandemos en Pelagia. In deze hoedanigheid bleef Aphrodite tot in de Romeinse keizertijd in het hele Middellandse Zeegebied aanbeden.
De oorsprong van de stad kan teruggevoerd worden tot 3000 v.chr. Vanwege de in de buurt gelegen marmersteengroeven werd het de stad van de beeldhouwers. De stad was ook bekend om haar zeer fijne textielproducten van wol en katoen Ook de er omheen gelegen vruchtbare gronden hebben een grote rol gespeeld in het voortbestaan van deze stad.
In de derde eeuw na christus werd de stad de hoofdstad van nieuwe provincie Karia.

De stad lag in een zone waar zich veel aardbevingen voort deden en heeft in de 4de en de 7de eeuw veel schade daardoor geleden. Daarbij veranderde in de 4de eeuw na een aardbeving het grondwaterpeil, wat er voor zorgde dat delen van de stad last kregen van overstromingen. Na de zware aardbeving in de 7de eeuw herstelde de stad zich nooit meer volledig en verviel in ruïnes. Veel stenen uit de stad werden later gebruikt voor de opbouw van het dorpje Geyre, maar in de 20ste eeuw werd het dorpje verwijderd om de oude stad weer bloot te leggen. Het dorpje werd vlak in de buurt weer opgebouwd.  Een plattegrond van de ruïne stad, welke nog grotendeels in omringt door een oude stadsmuur, met een index van de bezienswaardigheden. De pijl geeft aan, wat tegenwoordig de ingang van het complex is.


Wij beginnen onze rondwandeling  bij de monumentale poort; het Tetrapylon. (12) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten