zaterdag 18 mei 2013

"LYCIË RONDREIS". APHRODISIAS. (DEEL 7)

ZUID AGORA - TIBERIAS POORT - AGORA POORT.

22-04-2013.

Dat het gehele antieke complex van Aphrodisias last heeft van grondwater zal duidelijk blijken uit de volgende afbeeldingen. Het zal de antieke resten van de zuidelijke agora etc. geen goed doen, maar het geeft toch weer fraaie opnamen.


De bouw van de zuidelijke agora (3), liggend tussen de zuidelijke kant van de noordelijke agora, de Hadrianus baden en de noordelijke zijde van het grote theater, begon in de tijd van keizer Tiberias (14-37 n.chr.)

Aan de noordelijke zijde van de agora werd in opdracht van de keizer de "Poort van Tiberias" gebouwd, een lange rij zuilen met daarop marmeren balken voorzien van prachtige friezen van gezichten, die getuigen van een excellent vakmanschap van de steenhouwers.  


( De zuidelijke agora staat blank van het grondwater.)


( Eens stonden hier op dit fundament nog zuilen.)


( Spiegelbeeld vertel eens even uit die lang vervlogen tijd!)


( Aan de oostelijke zijde van het geheel werd de agora poort gebouwd.)

In het midden van de zuilengalerij van de 'Poort van Tiberias' lag een enorm grote vijver, waarvan niet veel te zien is op de opname hierboven door het vele onkruid. Deze vijver had een lengte van 256 meter en een breedte van 25 meter met aan het einde een halfronde cirkel.
Deze vijver werd gebruikt voor de water opvang en het overtollige water werd weer via een klein kanaal afgevoerd. Rond deze vijver waren zitplaatsen voor de bezoekers, maar die de vijver ook gebruikten om er een verkoeling in te zoeken.

Over de functie van het geheel zijn de archeologen het nog steeds niet eens.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten