zondag 12 mei 2013

"LYCIË RONDREIS". EFEZE. ( DEEL 10-J SLOT.)

DE MARIAKERK. 21-04-2013.
Tegen over het grote theater op de hoek van de havenstraat liggen de resten van het Gymnasium van de Haven. Het is moeilijk voor te stellen hoe dit er uit zou hebben gezien in die tijd.


Wandelend in de richting van de Mariakerk passeert men een veld vol met oude sarcofagen overgebleven uit opgravingen en waar men nog geen vaste plaats voor heeft gevonden.


DE MARIAKERK.


Deze kerk werd in het zuidelijke deel van Efeze gebouwd in de tijd van keizer Constantijn en aangepast voor de cultus van het christelijke geloof.


( Eens moet het bouwwerk er zo hebben uitgezien.)


( De grote absis in de kerk.)

Er waren diverse bouwfasen: een kerk bestaande uit een middenschip en twee zijschepen, een absis, een narthex, een presbyterium en een schitterend vloer-mozaïek. Ten noorden van de centrale ruimte bevond zich een doopkapel in een vierkant gebouw met vier ingangen. In de wanden er tussen waren nissen aangebracht en het geheel werd overspannen  door een gemetselde koepel welke was voorzien van vensters.


Uit deze periode, rond 500 na chr. dateert ook de bouw van het bisschoppelijk paleis.


De kerk onderging vanaf de zesde eeuw de nodige bouwkundige veranderingen. Na een aardbeving begon men de zijde die tegenover de absis lag het geheel te veranderen tot een basiliek waarbij men de zuilen verving door pilasters. De oostzijde werd verbouwd tot een koepelkerk.
Na de inval van de Ottomanen en de opkomst van de islam ( 645 - 655 n.chr.) verloor de kerk haar status als bisschopszetel en veranderde in een kerk met een begraafplaats. Uiteindelijk zou de kerk door geloofsstrijd zijn verwoest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten