donderdag 16 mei 2013

"LYCIË RONDREIS". APHRODISIAS. (DEEL 2)

HET TETRAPYLON.

22-04-2013.

Als we het stadsplan bekijken dan zien we; dat er maar twee hoofdstraten zijn. De noord-zuid weg, welke liep van de noordelijke stadspoort naar her theater gelegen aan het zuidelijkste einde van de weg.
Verder de oost-west weg die eindigt bij de tempel van Aphrodite.Aan de oostzijde staan de resten van een groots en prachtig bouwwerk, wat is genaamd de "Tetrapylon", wat betekend de "vier ingangen". (12)
Het geheel is opgetrokken uit vier groepen van vier zuilen die een fraai bewerkt fronton dragen. De voorzijde heeft een opgewerkt fronton met een halve cirkel en de achterzijde een gesloten fronton voorzien van fraai beeldhouwwerk. Het is in feite een ceremoniële ingang.


Tussen de eerste groep van twee keer vier zuilen is een stenen deurpost zichtbaar, waarin vroeger een fraai bewerkte houten deur heeft gezeten. Het gehele bouwwerk heeft een hoogte van 230 voet (69 meter).


( Het fraai bewerkte achterste fronton.)


( Jacht afbeeldingen op de linkerzijde van het achterste fronton.)


( ( Jager en een wild zwijn op de rechter achterzijde van het fronton.)

Deze fraaie ingang werd gebruikt voor processies welke naar de tempel van Aphrodite gingen en voor het ontvangst van hoogwaardigheid bekleders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten