zaterdag 11 mei 2013

"LYCIË RONDREIS". EFEZE. (DEEL 10-I)

HET GROTE THEATER EN DE HAVENSTRAAT ARCADIANE.

21-04-2013.

HET GROTE THEATER.

Volgen we de Marmerstraat, die vroeger liep van het Artemision tot aan het Vedius Gymnasium, dan zien we rechts op de helling van de Panayir Dag het enorme theater liggen.


De bouw van het theater begon onder keizer Claudius ( 41 - 54 n.chr.) en werd uitgebreid in de tijd van keizer Traian ( 98 - 117 n.chr.). Het theater speelde een grote rol in het sociale- en culturele leven in Efeze.
De opbouw van de zitplaatsen voor de toeschouwers is opvallend in drie oplopende gedeeltes met een totale hoogte van 18 meter en was versierd met standbeelden. Het theater bood plaats aan 25.000 toeschouwers. 


Twee gangen en 58 trappen verbonden de rijen zitplaatsen met elkaar en de hoogste zone van de tribune was afgewerkt met een colonnade.


Het podium met toneel kreeg uiteindelijk een opbouw van drie verdiepingen ondersteund door boogconstructies( Een one-man show in  het theater? )


( Het was aan te bevelen wel een kussentje mee te nemen bij een lange zit!)


Voor het theater tegen de podium opbouw staat een Hellenistisch badhuis.
Het theater werd bijna geheel verwoest toen de stad Efeze in 262 n.chr. werd getroffen door een aardbeving. Na de aardbevingen tussen 359 en 366 n.chr. waarbij ook het gehele toneel werd verwoest raakte het theater buiten gebruik In de achtste eeuw werden de restanten van het gebouw opgenomen in het vestingstelsel van de stad.

DE HAVENSTRAAT ARCADIANE.


Deze straat, de Arcadiane, verbond het theater met de haven van Efeze en had een lengte van 528 meter.
De weg kreeg zijn definitieve vorm gedurende keizer Arcadius ( 395 - 408 n.chr.)


De weg kreeg uiteindelijk een breedte van 11 meter en werd aan beide zijden voorzien van een overdekte zuilengalerij. De weg had oorspronkelijk aan het begin en aan de havenkant een monumentale poort. Aan de zijde van het theater met één doorgang en bij de haven een met drie doorgangen met Ionische zuilen. 


( Een reconstructie van de Arcadiane.)

Op kapitelen langs de weg stonden beelden met vermoedelijk afbeeldingen van de 'vier evangelisten'.
Aardbevingen en het verzanden van de haven betekende uiteindelijk het einde van Efeze en haar politieke- en handels positie.


( Een schoenmaker die zich bij zijn leest houdt! )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten