zaterdag 11 mei 2013

"LYCIË RONDREIS". EFEZE. (DEEL 10-H)

MAZAEUS & MITHRIDATES POORT EN DE HANDELS AGORA.

21-04-2013.

DE POORT VAN MAZAEUS EN MITHRIDATES.Naast de Celsus bibliotheek ligt deze grotendeels gerestaureerde poort. Dit is een monument wat door particulieren aan hun overheid is geschonken.
De Latijnse inscriptie in brozen letters aangebracht in de attiek van de poort, is opgedragen aan keizer Augustus, keizerin Livia, Marcus Agrippa broederlijke vriend en schoonzoon van de keizer, en dochter Julia, door twee vrije burgers van Augustus en de stad; Mazaeus en Mithridates. De poort is de toegang naar de publieke handels agora.( Een doorkijkje op de plaats waar vroeger de handels agora lag.)

DE HANDELS AGORA.De handels agora lag achter de poort van Mazaeus en Mithridates en had een afmeting van 110 bij 115 meter. Rechts van deze gedeeltelijke overdekte markt lagen nissen welke afsluitbaar waren voor de handel in vee.  

Het plein werd in de derde eeuw v.chr. aangelegd en ligt aan de Marmerstraat.


 ( Enige zuilen van de vele die het dak van het overdekte gedeelte van de agora ondersteunden.)


( Een reconstructie van de agora met overdekte zijden en open binnenplein.)

Aan de oostelijke zijde van de agora had men toegang tot het terrein via een monumentale poort, gebouwd in 23 n.chr.( De oostelijke zijde van de handels agora waar eens de monumentale ingang stond.)


Deze poort, waarvan hier boven een reconstructie, was rijkelijk gedecoreerd met een dubbele Ionische zuilengang. Ook aan de noordzijde had de agora nog een ingang.

Vervolgen we onze weg over de Marmerstraat dan komen we uit bij het grote theater van de stad Efeze. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten