vrijdag 17 mei 2013

"LYCIË RONDREIS". APHRODISIAS. (DEEL 3)

HET APHRODISIAS STADION.  22-04-2013.


We wandelen door een met onkruid overwoekert gebied naar het Stadion van Aphrodisias. (11)


Het stadion ligt in het noordelijke gedeelte van de stad en werd gebouwd in de eerste helft van de eerste eeuw. Het is een van de grootste antieke stadions en het best bewaarde.
Aan beide langs einden heeft het stadion twee volledig gelijke ellipsvormige rondingen en door de vorm hebben al de bezoekers een goed zicht op de evenementen. Het kan plaats bieden aan 30.000 bezoekers.
Het stadion heeft een lengte van 265 meter en een breedte van 58 meter, wat ruim 3 voetbalvelden groot is.


Aan beide zijden is een tunnel, genaamd spendonai, welke gebruikt kan worden voor de opkomst van de atleten. Het geheel is onder de zitplaatsen door tunnels met elkaar verbonden.
Beide tunnels hebben een halfronde vorm. De westelijke tunnel was vernoemd naar de god Hermes en de oostelijke tunnel naar de god Hercules.


De zitplaatsen waren onderverdeelt in 40 blokken en deze waren 12 meter hoog. Per blok konden er 750 bezoekers zitten. Aan één lengte zijde waren in het midden twee smalle loge's gebouwd welke waren voor de priesters en prominenten van de stad, die de feesten organiseerden en betaalden en ook weer voordeel hadden aan de financiële zaken van de dierlijke offers.

Een van de meest belangrijke spelen welke werd gehouden in het stadion stond bekend onder de naam "Aphrodeisa Isolympia". Tot de 2de eeuw werden er ook gevechten gehouden tussen gladiatoren onderling en met wilde dieren voor de Romeinse keizers. 


( Ingangen aan de zuidelijke zijde van het stadion naar het ondergrondse tunnelstelsel.)

Het stadion ligt aan één lengte zijde tegen de stadsmuur aangebouwd, welke in 360 n.chr. werd opgebouwd 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten