woensdag 22 mei 2013

'LYCIË RONDREIS". PAMUKALLE. (DEEL 11)

WERELDERFGOED UNESCO.  22 APRIL 2013.


Van Aphrodisias reden we door een afwisselend landschap naar Pamukkale.
Pamukalle ligt 70 meter boven de Lycos vallei en 360 meter boven de zeespiegel. De Lycos vallei het tegenwoordig de Çürüksu vallei. Reeds van verre is de witte kalkformatie op de berg al te zien in het landschap.


Het water wat de oorzaak is van dit fraaie natuurwonder komt verwarmd omhoog uit een westelijk gelegen tektonische breuk in Anatolië. Het water van 35 graden Celcius bevat een hoge waarde aan calsium hydro carbonaat. 


Zodra het water in aanraking komt met de buitenlucht zal het gaan afkoelen en het carbondi- en carbonmonoxide zal zich in het water gaan binden en zal als carbonaat (kalksteen) langzaam naar de bodem zakken. Zo zijn de traverteinen in het verre verleden, zo'n 14.000 jaar geleden, ontstaan en is nu 3 kilometer lang en 300 meter breed.
De traverteinen zijn gedurende enige jaren gesloten geweest voor het publiek, daar door de vele bezoekers en hun vuile schoenen etc. het kalk houdende water verontreinigd raakte en zo ook de vorming van de traverteinen te niet werd gedaan. Het geheel staat nu onder bescherming van UNESCO en mag men alleen via een looppad en op bloten voeten de berg op- en af wandelen sinds 1997.Het water liep vroeger in een vrije loop naar de witte terrassen, maar dat wordt nu voor algeheel behoud gedaan via kanaaltjes. Men laat het water naar een travertein lopen en laat hier het kalk in bezinken en laat het water verdampen, zodat het kalk zich weer kan opbouwen. Zo wordt er steeds weer een travertein geholpen bij de opbouw en behoud van het geheel.
Ook het baden in de traverteinen is aan banden gelegd en maag niet meer overal en wordt ook steeds afwisselend verplaatst.
Het water bevat een hoge samenstelling aan mineralen en er werd reeds in de oudheid een geneeskrachtige werking aan toegekend zoal: tegen hoge bloeddruk, nierstenen, reumatiek en neurologische en chronische kwalen. Het water zou zelfs verjongend werken. Om deze redenen zijn er veel kuurorden in het gebied.
De oude bevolking geloofde daarom niet alleen in de grote bekende goden maar ook in de goden Asklepios en Hygieia.Na ons bezoek aan dit natuurwonder vertrokken we naar ons hotel, het Ring Otelleri Hotel, vanwaar uit we de "witte berg" konden zien liggen, voor onze overnachting. In het hotel konden we gebruik maken van het thermaalbad met het Pamukkale water. Het werkte verkwikkend na een drukke dag.Kizoa slideshow: PAMUKALLE. - Slideshow

( Mijn dank aan Rory Schellekens voor de afbeeldingen gemaakt boven op het plateau van Pamukkale.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten