donderdag 9 mei 2013

"LYCIË RONDREIS" EFEZE. (DEEL 10-B)

THERMEN - BASILICA - ODEION EN       PRYTANEION.  21-04-2013.  

Deze gebouwen bevinden zich aan de noordkant van de Agora. Van de thermen het, Varius badhuis, zijn alles nog ruïne resten overgebleven.


Naast de thermen ligt het Odeion en het Prytaneion. Hiervoor heeft eens de fraaie basiliek gestaan die tussen de 4e en 14e eeuw n.Chr. werd gebouwd. Uitgevoerd met twee verdiepingen, een middenschip en twee zijbeuken. Het gebouw was rijkelijk gedecoreerd en had een overdekte wandelgang.


Wat nu nog rest van de basiliek is een een wandelpad bekleed met marmer platen met aan beide zijden resten van pilaren. 


Het Odeion (Bouleuterion) lag gedeeltelijk achter de basiliek en ziet er uit als een klein theater. In de jaren 150 n.Chr. werd het theater gedeelte voorzien van een dak en gebruikt als een concert zaal.Met een enorm groot gordijn werd het podium in tweeën gedeeld. Het gaf plaats op 23 oplopende rijen in een halve cirkel aan zitplaatsen voor 1400 personen.(De boogpoort die toegang geeft tot het toneel.)


In het bestuurlijke centrum van deze Augustijnse stad werd naast het Odeion het Prytaneion gebouwd, de officiëlle zetel van de magistratuur en van de stadscultus. Het gebouw had een ruime binnenplaats in de vorm van een zuilenhof, uitgevoerd met Dorische zuilen. De hoofd aula werd gebruikt voor openbare gelegenheden  , het ontvangen van gasten en banketten ter opluistering van religieuze vieringen.
Met deze cultus waren de Cureten belast, waar naar de Curetenstraat is vernoemd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten