zaterdag 11 mei 2013

"LYCIË RONDREIS". EFEZE. (DEEL 10-G)

DE BIBLIOTHEEK VAN CELSUS.

21-04-2013.


De bibliotheek bevond zich in het centrum van de stad Efeze gelegen aan een centraal plein. Het gebouw werd in opdracht van consul T.Julius Aquila in 110 n.chr. gebouwd ter ere van zijn vader Celsus Polemaenus die proconsul was in 115 van Romeins Azië.


Het gebouw diende eigenlijk ook als grafmonument, daar Celsus hier lag begraven in een sarcofaag die tussen de funderingen van het gebouw uitgegraven grafkelder was geplaatst. Dit was opmerkelijk, daar er in de oudheid hoofdzakelijk buiten het stadsgebied werd begraven. Slechts in geval van grote verdienste kon een burger ineen openbaar gebouw worden bijgezet.


( Reconstructie van het interieur van de bibliotheek.)


Julius Aquila liet alleen de bibliotheek na, maar per testament ook nog eens een bedrag van 25.000 denari, waarvan 8% diende voor de aanschaf van boeken en de kroning van cultusbeelden en de heilige ceremonies rond de cultus van de overledenen.
De bibliotheek, die tot de best bewaarde in de oude wereld behoorde, werd voltooid in 125 n.chr.


De bibliotheek bestaat uit een grote zaal van 16,72 bij 10,92 meter en heeft een ruime absis in de achterwand, die waarschijnlijk bedoeld was om een standbeeld van de godin Athena te plaatsen. In de wanden van de zaal zijn tien nissen aangebracht, allen met zuilen gemarkeerd, waarin planken voor de boekrollen waren bevestigd.


Er waren drie nissen boven elkaar en de bovenste rij war bereikbaar via een galerij. Tussen de binnen- en de buitenmuur was een isolatieruimte om de rollen te beschermen tegen vocht. Via deze ruimte kon men ook de bovenste galerijen bereiken en in de grafkelder van Celsus afdalen.


Toegang tot de bibliotheek verkreeg men via een zeer ruime trap: de voorgevel was uitgevoerd met dubbele rij zuilen die elk op zich weer nissen vormden, afgedekt met marmeren lijsten en bestemd om standbeelden in te plaatsen. Deze standbeelden zijn personificaties van Sophia, Arete, Eunoia en Epistemia die voorstelden; wijsheid, deugd, goedheid en kennis. Verder waren er afbeeldingen van de familie van Celsus.
Met de drie ingangen op de begane grond correspondeerden de drie vensters op de eerste verdieping. De zuilen staan op ruim een meter van de gevel en vormen zo als het ware een overdekte zuilengalerij.
Zeer gevarieerd en rijk is ook de architectonische decoratie door gebruik van bladmotieven en levende figuren.

Achter de bibliotheek van Celsus ligt op de heuvel de ruïne van de tempel van Serapis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten