zondag 28 november 2010

HAAN VAN PORTUGAL.          DE HAAN VAN PORTUGAL.

DE HAAN.

De haan kom je steeds weer tegen: in spreekwoorden, op vlaggen en wapenschilden, bijbelse- verhalen en als symbool van een land. In ieder verhaal of legende kraait het dier drie keer!

Zo is de Gallische haan een van de zinnebeelden van Frankrijk. Het dier, het gaat om een haan met een kleurrijke verentooi, wordt op munten en postzegels afgebeeld en is het symbool van:
     

                          WAAKZAAMHEID EN TROTS.            


GALO DE BARCELOS.De Portugese haan kom je overal tegen en is in vele kleuren geschilderd te koop als souvenir. Het is een nationaal symbool van Portugal ontstaan uit een legende.

" Een eenzame pelgrim, op doorreis naar de bedevaartplaats Santiago de Compostela, komt aan in het plaatsje Barcelos, in de Minho, om daar te overnachten. Tijdens het lokale feestbanket werd er tafelzilver gestolen en de eenzame pelgrim werd als vreemdeling hiervan valselijk beschuldigd. Gerechtsdienaren slepen hem mee naar de rechter, die op dat moment net zou beginnen met het verorberen van een gebraden haan. Hevig verstoord hoort de rechter de valse beschuldiging aan en ondanks dat de pelgrim vol bleef houden onschuldig te zijn, veroordeelde de rechter hem tot de strop.Op het moment dat de veroordeelde werd weggesleept naar het schavot sprak hij tot de rechter; " Ik voorspel u, als bewijs van mijn onschuld, dat de haan op uw bord drie maal zal kraaien op het moment dat de strop om mijn nek gelegd zal worden". Aangekomen op het schavot legde de beul de strop om de nek van de pelgrim en kraaide de haan driemaal, waarop de rechter het vonnis nietig verklaarde en de pelgrim vrijsprak".


      De Portugese haan staat symbool voor: onvoorstelbaar geluk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten