maandag 22 november 2010

ALCOBAÇA KLOOSTER . PORTUGAL.KLOOSTER VAN ALCOBAÇO. 

             PORTUGAL.
ALCOBAÇA.

Het klooster van Alcobaço is een cisterciënzer klooster uit de 12e eeuw. De volledige naam van het klooster is Santa Maria de Alcobaço. Alcobaço is een kleine stad op een afstand van ongeveer 100 kilometer ten noorden van Lissabon, gelegen aan de samenloop van twee riviertjes de Alco en de Baça.

De geschiedenis van het klooster is zeer nauw verbonden met het Portugese koningshuis en de strijd tegen de Moren. Koning Alfons I beloofde, als de herovering van Santarém op de Moren zou lukken, een stuk te zullen schenken voor de bouw van een klooster gewijd aan de heilige Bernard. In 1147 werd Santarém heroverd op de Moren en in 1178 begonnen de cisterciënzers met de bouw van het klooster. In de zelfde tijd werd er ook een klooster gebouwd in Clairvaux.
Het bouwpatroon van de abdij is dat van de modelabdij van Clairvaux geworden.Aan de hoofdingang van de kerk werden later twee baroktorens toegevoegd. Het portaal en het roosvenster boven de ingang zijn nog origineel. Het 106 meter lange schip maakt indruk door de strenge soberheid en het overvloedige licht van de cisterciënzer architectuur. In de dwarsbeuk vallen twee monumentale graftombes op. De fraaie kloostertuin is omringt door een prachtige gewelfde wandelgalerij en ook de eetzaal en de slaapzalen hebben fraaie gewelfde plafonds ondersteund door zuilen.
De twee graftombes zijn die van Pedro I van Portugal en van zijn minnares en postuum wettelijk verklaarde echtgenote Ines de Castro. Pedro's vader, Alfonso IV, die tegen de verhouding was van zijn zoon en deze vrouw liet Ines de Castro vermoorden.
Toen Pedro in 1362, na de dood van zijn vader, de troon beklom als zijn opvolger liet hij het lichaam van Ines de Castro opgraven en in de abdijkerk in een tombe plaatsen. Na zijn dood werd hij in de ernaast geplaatste tombe begraven. De twee geliefden liggen er naar elkaar gekeerd opdat ze op de dag van de verrijzenis elkaar in de ogen zouden kijken.
Kerk en klooster zijn de eerste gotische gebouwen in Portugal. Omwille van hun enorme omvang, de zuiverheid van de architectuur, de mooie materialen en de zorg waarmee ze gebouwd werden, is dit meesterwerk van de cisterciënzer architectuur sinds 1989 erkend als Werelderfgoed door de UNESCO.Geen opmerkingen:

Een reactie posten