vrijdag 26 november 2010

COIMBRA - SÉ VELHA KATHEDRAAL & FADO.


SÉ VELHA KATHEDRAAL & FADO. 

           COIMBRA - PORTUGAL.
SÉ VELHA KATHEDRAAL.
Na ons bezoek aan de Universiteit van Coimbra wandelen we via sterk aflopende straatjes van de oude stad naar het plein waar de kathedraal Sé Velha is gelegen.

Aan de buitenkant lijkt de oude kathedraal van Coimbra op een kleine vesting met zijn hoge muren met kantelen en schaarse smalle vensters. Het is duidelijk, dat het onzekere tijd was met oorlogen, toen de kathedraal werd gebouwd.De ingang, gericht op het westen, met het enorme portaal lijkt op een vooruit geplaatste toren met hoog erin geplaatst en fraai venster. Het portaal en het venster zijn zwaar verfraaid met romaanse motieven, met Arabische en pre-romaanse invloeden. De voorzijde heeft op de hoeken verstevigde steunen daar de kathedraal tegen de helling is aangebouwd.

De noordelijke zijgevel heeft een opmerkelijk gedecoreerd renaissance stijlportaal genaamd; Porta Especiosa. Het portaal is in drie verdiepingen gebouwd in 1530 door de Franse architect Jean van Rouan.Van achteren gezien, de oostzijde, lijkt het of er in het midden van de kathedraal nog een toren staat met er op een koepel. Dit is de zo genoemde 'lantaarntoren' waardoor het licht binnenvalt voor de midden beuk van de kathedraal. Verder zijn er nog drie ronde kapellen tegen aangebouwd. Het gehele gebouw heeft een goud-gele uitstraling. Regenwater wordt afgevoerd door enorme waterspuwers.


Via kronkelige steil aflopende straatjes met poortbogen naar de oever van de Mondego gewandeld om vlak bij Ponte de Santa Clara te genieten van een stevige portie vers klaar gemaakte escargots met stokbrood en wijn.

We sluiten deze dag in Coimbra af met een avondje traditionele Portugese Fado muziek. Het is er zo populair dat je een dag van te voren moet reserveren en de groep mensen bestaat hooguit uit 20 personen. Sangria en hapjes zijn er bij inbegrepen. De zanger wordt begeleid met klanken van een Portugese- en een Spaanse gitaar. Het is meeslepende, maar ook trieste muziek, die verteld over het harde bestaan van de Portugezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten