maandag 15 november 2010

LISSABON - PONTE 25 DE ABRIL & CRISTO REI.PONTE 25 DE ABRIL & CRISTO REI. 

LISSABON.PONTE 25 DE ABRIL.
De Ponte de 25 April over de Taag gezien vanaf de kade bij de Toren van Belém met links het Monument der Ontdekkingen en rechts op de zuidelijke oever het standbeeld Cristo Rei.
De rivier de Taag is ongeveer 2 kilometer wijd en tot 1966 was er geen brug die de beide oevers verbond. De rivier is landinwaarts veel breder dan waar ze uitmond in de Atlantische Oceaan en is slechts bevaarbaar in uitgebaggerde geulen.


De kleurrijk geschilderde op- en afritten van de Ponte 25 de Abril in Lissabon. Deze brug werd op 6 augustus 1966 open gesteld voor het publiek en heette toen Ponte Salazar naar de toen heersende premier/dictator Salazar.
De brug heeft een totale lengte van 2277,6 meter en een hoogte van 70 meter. De langste overspanning is 1012,8 meter. Op het bovenste dek heeft de brug 6 rijstroken en hier onderin een vakwerkligger voor een spoorlijn met twee sporen.
De brug lijkt veel op de Golden Gate Bridge in San Francisco (USA) en is ook door de zelfde maatschappij, America Bridge Company, gebouwd. Ook hier werd rekening gehouden met het gevaar van aardbevingen.
Het is een tolbrug en dagelijks gaan er meer dan 140.000 voertuigen over. Vanaf de brug heb je prachtig uitzicht op het Cristo Rei monument bij Almanda.

Op de dag van de (witte) Anjerrevolutie op 25 april 1974, waarbij geen schot is gevallen, werd de naamplaat demonstratief van de brug verwijderd en werd de brug met witte verf omgedoopt in de '25 april brug'. Voor de Portugezen een historisch moment, het einde van de dictatuur bewind.

SANTUÁRIO DO CRISTO REI.

De invloed van het Christendom is zeer groot en overal zichtbaar in Portugal. Zo staat er op de zuidoever van de rivier de Taag in het stadsdeel Almanda, het 110 meter hoge , monument van Christus. Als je de stad uitrijdt via de brug, zwaait het immens grote beeld van Cristo Rei, Onze Heer schepper van hemel en aarde, je uit.
De vier zuilen van het voetstuk die het standbeeld ondersteunen, symboliseren de vier kompaspunten en herinneren ons naar de 'wereldwijde soevereiniteit' van Christus.
Het monument werd op 17 mei 1959 geopend.


1 opmerking: