maandag 15 november 2010

MONTIJO - LISSABON.

LISSABON.MONTIJO.Tijdens het verblijf in- en om Lissabon logeerden we in een van de satellietsteden van Lissabon, Montijo op de zuidelijke oever van de rivier de Taag. De stad heeft nu twee bruggen naar de zuidelijke oever: de Ponte 25 de Abril (naar Almada) en de Ponte Vasco da Gama (naar Montijo). Daar de stad Lissabon zelf geen goede mogenlijkheid had om nog verder uit te breiden, werden op de zuidelijke oever van de Taag nieuwe satellietsteden gebouwd of bestaande dorpen kregen uitbreiding met nieuwbouw.Montijo is van oorsprong een klein vissersdorpje en lag in een watergebied wat aan onze polders doet denken. Droog gelegden stukken moerasgrond en kleine kanaaltjes. Ook wordt hier op sommige plaatsen nog aan zeezout winning gedaan.

De oude kern van het stadje bleef behouden en werd goed opgeknapt of gerestaureerd. Zo werd wat eens een vissersdorpje was met een klein haventje, nu een nieuwe leefgemeenschap met een jachthaven en hotels, maar met de zelfde hartelijke en gemoedelijke sfeer van vroeger.

Maar om de zuidelijke oever van de Taag te bereiken zijn er maar twee bruggen en een draagvleugelboot verbinding. Met draagvleugelboot gingen we naar Lissabon, waar we aanlegden bijna in het centrum, en met de bus terug via de Vasco da Gama brug.De eerste brugverbinding is pas gelegen bij Vila Franca de Xira, 32 kilometer ten noorden van Lissabon en werd in 1930 gebouwd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten