maandag 22 november 2010

NAZARÉ. PORTUGAL.

NAZARÉ. PORTUGAL.
NAZARÉ.

Van Alcobaça rijden we naar Nazaré (Nazareth) aan de Atlantische kust van Portugal voor een lunch.Nazaré is een gemeente in het Portugese district Leiria. Deze gemeente heeft een oppervlakte van 83 km² en ruim 15.000 inwoners.


Ten noorden van het strand, op de heuvel, bevindt zich de oude kern Sitio. Dit gedeelte is over weg slechts via een enorme omweg te bereiken, maar je kan ook de "bergtram"nemen van uit Nazaré: hij voert je recht tegen de heuvel op naar Sitio. Eens boven is de sfeer totaal anders.Deze kern bestaat uit een wir-war van straatjes, die bijna allemaal uitkomen op het dorpsplein met een kapel en kerk, met een 17e eeuws Hollands tegeltableau. Vanaf de heuvel heb je een uitzicht over het lager gelegen Nazaré.


Opvallend is de dracht van de vissersvrouwen, korte rokken met daar onder meerdere petticoats, wat vreemd aandoet daar de meeste oudere vrouwen in Portugal in het zwart gekleed gaan. De rok is kleurrijk en ook de schort die ze er nog over dragen.

Tot nog niet zoveel jaren geleden brachten de vissers hun fel geschilderde boten door de branding naar de open zee met behulp van ossen die door de vrouwen voortgedreven werden en ook om de scheepjes weer het strand op te trekken na een behouden thuisvaart. Het dragen van lange kleding in het water maakt het bewegen van de benen bijna onmogelijk en zodoende deze korte rokken. De vissers zelf dragen geruite hemden en broeken.

Overal kom je rekken tegen met platvis om deze te drogen in de wind.

De vissersboten zijn Fenicisch in hun vormgeving en zijn geschilderd in felle heldere kleuren met vaak op de boeg een oog aan iedere zijde, wat vermoedelijk met hun meganische kracht stormen moet voorkomen en boze geesten afschrikken.
Voor liefhebbers van visgerechten is het plaatsje een culinair paradijs om van deze vers klaar gemaakt zeegerechten te kunnen genieten met een glas "groene wijn"met een frisse zachte afdronk.
                  "Groene wijn" dankt haar naam aan het feit dat ze zo jong wordt gedronken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten