zaterdag 20 november 2010

ÓBIDOS. PORTUGAL.



ÓBIDOS - PORTUGAL.






       ( We verlaten Lissabon en rijden via de A8 naar in het noordwesten gelegen stadje Óbidos)

Het stadje Óbidos, gelegen in het district Leira, is gelegen op een hoge heuvel en is omringt door een versterkte vestingmuur. De gemeente heeft een oppervlakte van 142 km². De naam Óbidos is afgeleid van de Latijnse naam 'oppidum', wat betekend 'citadel' of 'versterkte stad'. Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat de Romeinen hier reeds een soort vesting hadden. Na de val van het Romeinse Rijk heeft het gebied onder invloed van de Visigoten gestaan. In 713 is de heuvel met de vesting in handen gevallen van de moslims van Al-Andalus die het geheel verder versterkten.


In 1147 begint koning Afons Henriques I van Portugal de oorlog tegen de Moren en de stad komt in 1148 in zijn bezit. De herovering van Óbidos getekende het einde van de Reconquista (herovering) van de Estremudura regio na verovering van Santaren, Lissabon en Torres Vedras.Het stadje kreeg in 1195 stadsrechten onder het bewind van Sancho I.
In 1210, schenkt koning Afonso II het stadje aan zijn echtgenote Urraca. Sindsdien heeft Óbidos aan veel Portugese koninginnen toebehoord, wat aanleiding gaf tot haar informele naam als 'Vila das Rainhus' (koninginnen dorp). Vele koninginnen verrijkten het stadje met donaties tot in de 16e eeuw.

Het kasteel van Óbidos en de muren werden verbouwd onder koning Dinis I. Ook kreeg het stadje nederzettingen buiten de muren. De massale bouw van het kasteel wordt toegeschreven aan de bouw campagne van Fernando I aan het einde van de 14e eeuw.


Buiten de stadsmuren staan nog de resten van eens een enorm aquaduct, van 3 kilometer lengte, wat gebouwd werd in opdracht van koningin Catarina da Austria, vrouw van koning Johan III, voor de toelevering van water aan de fonteinen in het stadje, welke ook voor huishoudelijk gebruik waren.



Via de hoofdingang in de stadsmuur, Port da Villa, die betegeld is met prachtige 18e eeuwse tegels, kom je het stadje binnen. Smalle klinker straatjes voeren je door het stadje met zijn witte huisjes met de rode dakpannen. Een fraai uitzicht over het stadje met zijn wir-war van straatjes en mooie tuinen en het omliggende landschap heb je vanaf de stadsmuur. Het enorme kasteel is vaak het decor voor middeleeuwse festiviteiten.
Als specialiteit heeft het stadje een lokale kersenlikeur, de ginjinha, die je zeker geproefd moet hebben met een stukje pure chocolade.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten