dinsdag 16 november 2010

LISSABON - PONTE & TORRE DE VASCO DA GAMA.


PONTE & TORRE DE 

VASCO DA GAMA. 

     LISSABON.
PONTE VASCO DA GAMA.De brug verbind de stadsdelen Sacavém en Montijo (op de noordelijke en zuidelijke oever van de rivier de Taag), van Lissabon, met elkaar en is genoemd naar de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama (1469-1524).


De bouw van deze brug begon in 1995 en werd geopend op 29 maart 1988, voor de Expo'98 in Lissabon en 500 jaar na de ontdekking van de vaarroute naar Indië via Kaap de Goede Hoop.


De brug is de langste van Europa een heeft een lengte van 17,185 kilometer. De brug omvat viaducten met een totale lengte van 12,345 kilometer. De langste overspanning is 420 meter.
De breedte van de brug is 30 meter en de hoogte 155 meter.

Het is een tolbrug, maar alleen voor het verkeer noordwaarts, richting Lissabon, moet tol betalen. Vanaf de oprit, zuidwaarts, van de brug heb je een fraai uitzicht over het voormalige Expo '98 terrein met de Toren van Vasco da Gama.


TORRE DE VASCO DA GAMA.De toren van Vasco da Gama is een eerbetoon aan deze wereldberoemde Portugese ontdekkingsreiziger die de zeeroute naar Indië ontdekte.

Francisco de Arruda is de architect van deze schitterende toren en illustreert de Portugese traditie van ontdekking en avontuur. De 140 meter hoge toren kent vele buitenlandse stijlinvloeden en is zo een teken van de wereldwijde cultuur van het land. De motieve wereldbollen en de schilden met het kruis dragen de Portugese traditie nog verder uit.
De toren is gewijd aan de relatie van de stad Lissabon met de zee. De basis heeft de vorm van een schip, als de toren van Belém. De witte stalenmast moet een scheepszeil voorstellen dat wind vangt. In de top van de mast is een 'kraaiennest' panorama restaurant.Onderweg naar de oprit van de Vasco da Gama brug passeerden we het trein- busstation wat voor de Expo '98 werd gebouwd en wat een zeer fraai artistiek stukje bouwkunst is.Geen opmerkingen:

Een reactie posten