donderdag 25 november 2010

COIMBRA. - PORTUGAL.                 COIMBRA. 

                PORTUGAL.

(Van Batalha rijden we naar de universiteit stad Coimbra)Coimbra is een stad en hoofdstad van het gewest Centro en ligt aan de rivier de Mondego. Het is een van de grootste gemeenten van Portugal. De stad is trapsgewijs gebouwd tegen de heuvel.

In de 12e eeuw was Coimbra de zetel van het koninlijkhuis van Portugal, maar dat verhuisde in het begin van de 13e eeuw naar Lissabon.


Al in de Romeinse periode was er reeds sprake van bewoning in en om Coimbra. Op de plaats van het huidige Coimbra stichten de Romeinen de nederzetting Aeminium. Uit die periode zijn alleen nog resten van een aquaduct en de fundamenten van wat eens een forum vormde.

In de 5e eeuw werd de nabij gelegen nederzetting Coimbriga binnengevallen door de Sueben en nam Aeminium zowel de naam als de bisschopszetel over van die plaats.

De Westgoten noemden de stad Eminio en verloren deze in 711 aan de moslims van Al-Andulus. Alfons III van Asturië veroverde de stad weer in 871 en werd de stad een onderdeel van het koninkrijk Asturië.

In 987 veroverde Al-Mansur Ibn Abi Amir de stad. Op 9 juli 1064 wist Ferdinand van Castilië de stad, na een beleg van zes maanden, opnieuw op de moslims te heroveren.

In 1117 viel de stad weer in handen van de emir Ali Ibn Yusuf. In 1139 werd Coimbra, nadat de stad weer in handen van de christenen was gekomen, door koning Afonso I van Portugal benoemd tot de hoofdstad en zou die positie behouden tot 1255.


De universiteit van Coimbra werd opgericht in 1290 in Lissabon. In 1308 werd de universiteit verplaatst naar Coimbra. Het is een van de oudste universiteiten van Europa en wordt in één adem genoemd met die van Oxford en Bologna.In 1755 werd ook Coimbra getroffen door de aardbeving net zoals Lissabon. De beneden stad werd grotendeels verwoest en werd bij de weder opbouw gemoderniseerd, de oude bovenstad bleef grotendeels in tact.De stad verkennen kan je het beste lopend doen, maar het is een stevige wandeling omhoog naar de oude stad vanaf de beneden stad aan de oever van de Mondego.Geen opmerkingen:

Een reactie posten