donderdag 4 november 2010

CHRISTOPHORUS COLUMBUS. (Deel 3)

CHRISTOPHORUS COLUMBUS. (3)

ZIJN LAATSTE REIS.


Columbus overleed op 20 mei 1506 in het klooster van Valadolid. Het was zijn laatste wens geweest om na zijn dood begraven te worden in de Nieuwe Wereld. na veel hier en weer gesleep met zijn stoffelijk overschot, werden deze uiteindelijk in 1537 overgebracht naar Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek.

In 1898 gedurende de Spaans, Frans en Engelse oorlogen kwam de kist met de botten van Columbus weer terug naar Spanje en werd deze bijgezet in een praalgraf in de kathedraal van Sevilla. Op het praalgraf dragen de koningen van Castilië, Leon, Aragon en Navarra het lichaam van Columbus.

Columbus werd volledig in ere hersteld en zo ook zijn familie. getuigende het wapen van de famlie.

In het wapen zijn afgebeeld de door hem ontdekte eilanden, kasteel, een gekroond gaande leeuw en vijf scheepsankers.


Later werd er beweerd, dat men de verkeerde kist met botten had meegenomen uit Santo Domingo en zo begon het geharrewar wie de echte stoffelijke resten van Columbus in bezit zou hebben.

Door een uitgebreid DNA onderzoek en het opgraven van de stoffelijke resten van een van zijn broers is uiteindelijk gebleken in 2006 dat de botten in het praalgraf in Sevilla van Columbus zijn.


NAWOORD.

Columbus is er zelf nooit in zijn leven van doordrongen geweest dat hij een nieuw werelddeel had ontdekt. De naam Amerika is afgeleid, van de naam, van de Italiaan Amerigo Vespucci (1454-1512). Het was naar aanleiding van een brief van Vespucci, waarin hij verslag deed van zijn reizen naar de Nieuwe Wereld, dat de kaartenmaker Martin Waldseemüller in 1507 een kaart deed publiceren waarop de naam Amerika voorkwam. Hij was er vanuit gegaan, dat Vespucci dat land ontdekt had en waar we nu van weten, dat hij deze reizen nooit heeft gemaakt. Toen de kaartenmaker later vernam, dat het niet zo was, waren er al duizenden kaarten in de omloop gebracht en ondanks dat hij op nieuwe kaarten de naam veranderde in Tera Incognito (onbekend land) bleef de naam Amerika populair en is nooit meer veranderd.
Uiteindelijk blijken dat de Vikingen te zijn geweest die het eerst via Groenland en New Foundland Amerika bereikten en vermoedelijk ook contact hebben gehad met de oude bewoners van Mexico de Maya's.
Op het monument voor Columbus in Barcelona staat zijn reisverhaal afgebeeld, met afbeeldingen van de vorsten die hem steunden, zijn familie en ook de Indiaanse bevolking en de Roomse kerk. Via een kleine lift is het mogelijk de top van de zuil te bereiken.
Zijn naam kende verschillende spellingen;
Catalaans : Cristòfor Colom. Italiaans : Cristoforo Colombo. Latijn : Christophorus Columbus. Portugees : Cristóvão Colombo. Spaans : Cristóbal Colón.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten