vrijdag 3 december 2010

PORTO. PORTUGAL.PORTO - PORTUGAL.             PORTO.
Na ons bezoek aan Coimbra rijden we naar de stad Porto om daar enige dagen te verblijven en de stad en haar omgeving te verkennen. Bij het binnenrijden van de stad via de Ponte do Infante hadden we een mooi uitzicht over de rivier de Douro en op de Ponte Dom Luís I en alleen dat al beloofde mooie en gezellige dagen.
Deze oude havenstad ligt aan de oever van de Douro. In die tijd was het nog een natuurlijke haven, maar door het dichtslibben van de rivier werd er een zeehaven (Leixões) aangelegd vlak voor de kust aan de monding van de rivier in de Atlantische-Oceaan. Twee honderd jaar v.Chr. hadden zich hier al Griekse kooplieden gevestigd. Na de Romeinen kwamen in de 5e eeuw de Sueven, daarna de Visigoten en in de 8e eeuw de Moren. In de 10e eeuw verdreven de Spanjaarden de Moren. In de 11e eeuw ging het historische Portus ( Grieks Portos = haven ), op de rechter oever gelegen, samen met de nederzetting, op de linker oever gelegen, Cale ( Grieks Kalos = mooi ). Zo onstond Portus Cale, wat later de naam voot heel Portugal zou worden. Vanaf de 14e eeuw ontwikkelde Porto zich tot een belangrijke handels- en havenstad. In die tijd vaardigde het stadbestuur een vestigingsverbod uit voor de adelijke families. Paleizen en burchte ontbreken dan ook in deze stad. Pas in de 17e en 18e eeuw werden er grootste bouwactiviteiten ontwikkeld. In deze periode overheerste de barok als bouwstijl. Begin van de 19e eeuw hebben de inwoners van de stad zich heftig verzet tegen Frans-Spaanse en later tegen Engelse belegeringen.
De belangrijkste bezienswaardigheden liggen in de binnenstad en zijn te voet te bereiken.


Aan de kades van de oude haven in de stad Porto staan hoge huizen geschilderd in pasteltinten. Het is een zeer aantrekelijke deel van de stad. Het oude centrum (Cidade Velha) staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In de oude stad tegen de helling aangebouwd zijn veel historische gebouwen te bezichtigen. Het is vaak stevig klimmen of afdalen door de straten of de trapsgewijs aangelegde stegen. De fraaie kathedraal (Igreja da Sé) werd reeds in de 13e eeuw gebouwd, maar daarvan is weinig meer van te vinden. Het grootste deel van het huidige bouwwerk stamt uit de 18e en 19e eeuw. Naast de kathedraal staat het voormalige bisschoppelijk paleis, wat nu een ambtelijkbestuur kantoor is geworden. De meeste bezienswaardigheden zoals het Bolsa Paleis en de St. Francisco kerk komen later aan de orde.Via de Ponte Dom Luís I bereiken we de zuidoever van de Douro. Op deze zuidoever ligt het stadsdeel, Villa Nova de Gaia, wat van oudsher het centrum is van de wijn- en porthandel en waar er ook gelegenheid is van deze goddelijke dranken te proeven.
Porto is de geboorte stad van Hendrik de Zeevaarder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten