vrijdag 3 december 2010

PORTO - SÃO BENTO TREINSTATION.SÃO BENTO TREINSTATION - PORTO 
ESTAÇÄO DE SÃO BENTO.Het station is gelegen in het centrum van de stad aan het Almeida Garret plein. Het station werd in 1916 ingehuldigd en is bekend om zijn (azulejo) tegel panelen met taferelen uit de Portugese geschiedenis.

Het station dankt zijn naam aan een benedictijnenklooster dat in de 16e eeuw op deze plaats stond. In 1783 werd het klooster door een brand verwoest, maar later weer opgebouwd. Aan het einde van de 19e eeuw was het dusdanig in verval geraakt, dat het werd gesloopt.

Koning Carlos I legde in het kader van de uitbreiding van het spoorwegnet in Portugal, in 1900, de eerste steen voor de bouw van het station.

Het meest opvallende aspect van het São Bento station zijn de grote, prachtige tegelpanelen in de stationshal. Het zijn ruim 20.000 tegels en werden geplaatst tussen 1905 en 1916 door Jorge Colaço, een belangrijk azulejo schilder uit die tijd.
De panelen vertonen landschappen, volksafbeeldingen en historische gebeurtenissen zoals de bijeenkomst van ridder Egas Moniz en Alfons VII van León (12e eeuw), de komst van Koning Johan I en Philippa van Lancaster in Porto (1387) en de verovering van Ceuta (1415)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten