vrijdag 24 december 2010

EEN WITTE DECEMBERMAAND 2010.


EEN WITTE DECEMBERMAAND 2010.

SNEEUW.

Op de eerste dag van de maand december lag er dit jaar al sneeuw en dan moest op 21 december de winter nog beginnen volgend de kalender. Vanochtend lag er weer 20 cm bij.

Jarenlang heb je niets anders gehoord, dat men zich een 'Witte Kerst' wenste met een goed pak sneeuw. Ouderwets gezellig heet dat te zijn (en dat was het ook).

Nu hebben we al bijna de gehele maand december sneeuw om ons te kunnen voor bereiden op een 'Witte Kerst'. Maar wat hoor je nu: het is wel genoeg zo, wat een ellende, je zal de weg maar op moeten, van mij mag het warm water regenen, etc etc.

Ik geef toe dat het vooral voor de ouderen niet prettig is nu de straat op te moeten voor hun boodschappen en zeker nu in sommige gemeenten zo slecht sneeuw geruimd wordt.
Maar er zijn ook mensen, en ook ouderen die nog goed ter been zijn, die van zo'n winterse dag kunnen genieten tijdens een wandeling. Ook de jeugd heeft nu in hun vakantie het grootste sneeuw plezier. Iedere helling is nu een glijbaan geworden waarvan ze vanaf glijden op hun moderne glijders. er zijn weer sneeuwpoppen in alle soorten en maten. De kranten jongens vangen nu meer fooi dan in de andere jaren.

Zelf ben ik de zolder opgegaan, waar ik nog een paar met bont gevoerde hoge laarzen had opgeborgen en een bontmuts, over gehouden van een winters werkcontract, in 1970 met min 32 C. in Scandinavië, om deze naar beneden te halen. Laarzen aan, dik jack aan en bontmuts op, en zo uitgerust met een rugzak mijn laatste Kerstinkopen gaan doen. Gewoon het ijzige ingesneeuwde motorvoertuig laten staan en je komt zo nog eens in de buitenlucht buiten het vaste sneeuwruimen.


Vliegvelden moeten vluchten annuleren deze dagen maar hier op de achterplaats is het vliegverkeer zwaar toegenomen, De mezen weten precies waar wat te vinden, merels, lijsters en mussen vechten om het recht op de voederplank en de vinken pikken rustig dat op wat de rest laat vallen bij de onderlinge eet strijd.

Al met al ; het is buiten wit, het geeft meer licht en menig mens heeft dat toch liever dan die donkere mistige- en regenachtige dagen. We moeten het maar nemen zo als het is. Voor velen een ouderwetse winter ook om te schaatsen. Klimaatsverandering noemen ze dat. Gewoon goed voor de statistieken van de meteorologen.

                      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten