zondag 12 december 2010

PORTO. BOLSA PALEIS.
BOLSA PALEIS - PORTO - PORTUGAL.
PALÁCIO DA BOLSA.


Het Bolsa Paleis (Beursgebouw van de Kamer van Koophandel) is gelegen aan het plein Infante Don Henrique ( Hendrik de Zeevaarder) en is een historisch gebouw wat op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO.

Met de bouw werd in 1842 begonnen op de plaats waar voorheen het Sint Francicus klooster had gestaan, dat door een brand was verwoest en in de 13e eeuw was gesticht. De St. Franciscuskerk bleef gespaard. In 1841 schonk koningin Mary II de klooster ruïne aan de kooplieden van de stad Porto. Hun samenwerkende organisatie besloot om hier hun beursgebouw te bouwen. In 1842 werd er volgens het ontwerp van de architect Joaquim da Costa Lima junior begonnen met de bouw van dit neoklassieke paleis voor de handel.

Het bouwwerk werd voltooid in 1850, maar aan het interieur werd tot 1910 verder gewerkt door verschillende kunstenaars. De centrale binnenplaats wordt afgedekt door een achthoekige glazenkoepel. Het onderste gedeelte van de koepel is versierd met de wapens van Portugal en van die landen waar Portugal in die tijd handelsbetrekkingen onderhield. Een weelderige trap leidt naar de bovenverdieping waar de belangrijkste kamers liggen. Deze kamers zijn stuk voor stuk zeer fraai- en kunstzinnig ingericht, waaronder de exotische Moorsezaal een uitblinker is. Ook de wand- en plafond schilderingen in de zaal Tribunal do Comércio zijn schitterend om te zien.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten