zaterdag 11 december 2010

BOM JESUS DO MONTE. TENÕES - BRAGA.


TENÕES - BRAGA - PORTUGAL.

BOM JESUS DO MONTE.Berg- en heuveltoppen hebben in Europa altijd een belangrijke rol gehad. Men bouwde steden op meerdere heuvels, zoals Lissabon op zeven heuvels is gebouwd, kastelen, kerken en bedevaartsoorden.Zo bouwde men in Tenões, in de omgeving van de stad Braga, een bedevaartkapel op een heuvel met een trappengalerij die 116 meter omhoog klimt. De bedevaartgangers legden deze weg al biddend af op hun knieën als boetedoening.


In 1882 werd er een kabeltrein aangelegd van het begin van de heuvel naar de top. Deze is nog steeds in gebruik en veel toeristen gaan er mee naar boven om daarna via de trappengalerij weer naar beneden te gaan. Dit was de eerste kabelbaan gebouwd op het Iberisch schiereiland.Van Bom Jesus do Monte, wat betekend: Goede Jezus van de berg, dateert de eerste vermelding uit 1373 toen er een kapel op de heuveltop werd gebouwd, welke was gewijd aan het Heilige Kruis. In de 15e en 16e eeuw werd de kapel herbouwd. In 1629 werd er een bedevaartkerk gebouwd gewijd aan de Bom Jesus, met zes kapellen gewijd aan de Passie van Christus.

Het huidige heiligdom werd gebouwd in 1722, onder het beschermheerschap van de aartsbisschop van Braga, Rodrigo de Moura Telles, welke zijn wapen boven de toegangspoort liet aanbrengen. Onder zijn leiding werd er begonnen aan de bouw van de trappen en de kapellen, welke zijn voorzien van terra cotta beeldengroepen die het lijdensverhaal van Christus weergeven. Ook sponsorde hij de eerste zig-zag gevormde trappen die zijn gewijd aan de 'Vijf Zintuigen'. Elk zintuig (zien, ruiken, horen, voelen en proeven) wordt vertegenwoordigd met een eigen fontein en afbeelding . Aan het einde van deze trap werd een barokke kerk gebouwd in 1725 door architect Manuel Pinto Vilalobos.


Het werk aan de eerste kapellen, trappen en de kerk duurde tot het midden van de 18e eeuw. In een ruimte achter de kerk werden drie achthoekige kapellen gebouwd in 1760 met beelden die voorstellen het leven van Christus na de kruisiging. Rond de kapellen zijn vier barokke fonteinen aangelegd met beelden van de evangelisten. Het gehele fraaie werk wordt toegeschreven aan de beroemde architect Braga Andre Soares.


Rond 1871 besloot aardbisschop Gaspar de Bragança om het geheel compleet te maken door de toevoeging van een derde segment aan trappen en een nieuwere kerk. De derde trap volgt ook het zig-zag patroon en is gewijd aan de 'drie goddelijke deugden' : Geloop, Hoop en Liefde. ook weer elk met een eigen fontein. Een nieuwere kerk werd gebouwd naar het neoklassieke ontwerp van de architect Carlos Amarante. De bouw begon in 1784 en na het inrichten van het interieur, in het begin van de 19e eeuw, werd de kerk in 1834 ingewijd. Deze kerk was een van de eerste neoklassieke kerken van Portugal. Het belangrijkste altaarstuk is gewijd aan de kruisiging van Christus.
Als de pelgrims de trappengang omhoog aflegden, kwamen ze in een theologisch programma, dat de zintuigen los maakten van de materiële wereld in contrast van de deugden van de geest, en gelijk de Passie van Christus te beleven. Aan het einde van deze gang wachtte hun de toegang tot de tempel van God, op de top van de heuvel. De fonteinen moeten het gevoel van zuivering geven aan de gelovigen.


2 opmerkingen:

 1. Dag Kees,
  Afgelopen zomer bezochten wij Bom Jesus. In de kerk maakte ik een paar fotos van de groepen engeltjes op het plafond. Ik heb een vergroting laten maken van de groep van drie die een bezem een gietkan en een koord. Ik ben op zoek naar de betekenis van deze voorstelling. Heb jij misschien enig idee?
  groet en dank
  André
  justwout@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de bezem staat voor het kuisen
  de gietkan voor de planten water te geven
  en het koord om de ezel vast te houden

  mvg machteld

  BeantwoordenVerwijderen